Anderlecht sleept zestienjarig toptalent voor de rechter en eist 450.000 euro
Ouders van jeugdspeler tekenden vier jaar geleden een verklaring

Anderlecht sleept zestienjarig toptalent voor de rechter en eist 450.000 euro

20-11-2014 10:52
6

Anderlecht sleept de zestienjarige jeugdspeler Jason Eyanga-Lokilo voor de rechter, omdat hij weigert een profcontract te tekenen. De Belgische topclub eist 450.000 euro. Volgens de familie maakt Anderlecht zich echter schuldig aan handel in minderjarigen.

De ouders van Eyanga-Lokilo tekenden vier jaar geleden een verklaring dat de speler een contract zou tekenen zodra hij zestien jaar zou worden. Dat is de leeftijd waarop spelers een profcontract mogen krijgen. De familie werd 75.000 euro in het vooruitzicht gesteld, maar ook een boete van 450.000 euro als de speler op zijn zestiende niet zou tekenen.

"Met kinderen voer je geen handel. Punt", reageert advocaat Walter van Steenbrugge in De Standaard en Het Nieuwsblad. "Zo’n overeenkomst gaat in tegen elk verdrag over de rechten van het kind. Misschien zoekt Anderlecht een manier om jonge talenten langer aan zich te binden, maar dit is toch de verkeerde manier."

Eyanga-Lokilo is momenteel in Italië, waar hij hoopt te tekenen bij Chievo Verona, dat uitkomt in de Serie A. De rechtszaak begon dinsdag in Brussel, maar een uitspraak volgt mogelijk pas over een halfjaar.