Zware loting voor Ajax dreigt opnieuw: club krijgt ongeplaatste status
Klassieker is nog geen optie

Zware loting voor Ajax dreigt opnieuw: club krijgt ongeplaatste status

11-12-2014 10:59
15

Ajax en de Europa League is de afgelopen jaren geen gelukkig huwelijk gebleken en ook dit seizoen dreigt voor de ploeg van Frank de Boer een zware klus. De Amsterdammers hebben tijdens de loting voor de zestiende finales geen geplaatste status.

Tijdens de loting voor de laatste 32 krijgen de twaalf groepswinnaars en de vier sterkste nummers drie uit de groepsfase van de Champions League een geplaatste status. Met vijf punten behoort Ajax tot de vier slechtste nummers drie, net als Anderlecht, Liverpool en AS Roma. De vier ploegen die minstens zeven punten pakten - Olympiakos, Sporting Portugal, Athletic Bilbao en Zenit Sint-Petersburg - krijgen wel een geplaatste status.

Ajax treft dus één van de vier sterkste nummers vier of één van de groepswinnaars. Op dit moment zijn er nog zo'n zestien tegenstanders mogelijk, maar zeker is dat in elk geval Dinamo Moskou, Internazionale, Everton en Fiorentina opties zijn. Red Bull Salzburg, dat Ajax vorig jaar uitschakelde, is ook al zeker van de groepswinst en kan dus opnieuw de tegenstander zijn. In de andere poules zijn bijvoorbeeld Borussia Mönchengladbach, Club Brugge, Dinamo Kiev, Tottenham Hotspur en Napoli op weg naar de groepswinst.

Ploegen uit dezelfde landen kunnen elkaar in de zestiende finales nog niet treffen. Feyenoord is daarom nog geen mogelijke tegenstander. Vanaf de achtste finales zal er geen geplaatste en ongeplaatste status meer zijn en kan iedereen elkaar loten. Ajax speelt overigens sowieso op 19 februari een thuiswedstrijd, de return staat op de kalender voor de 26ste. De loting vindt maandag rond lunchtijd plaats.