Feyenoord kijkt op tegen 'arrogant' Ajax: Er liepen ook engerdjes rond, hoor
"Die zo goed waren dat ik ze amper kon raken"

Feyenoord kijkt op tegen 'arrogant' Ajax: "Er liepen ook engerdjes rond, hoor"

24-01-2015 11:47
5

Bij Feyenoord is men vol vertrouwen over de naderende Klassieker. Traditioneel heeft de Rotterdamse club echter grote moeite met de aartsvijand. Slechts één van de laatste 22 Klassiekers werd gewonnen en dat is volgens velen geen toeval.

"Altijd gingen we er vol goede moed in tegen Ajax, ook met het idee dat we konden winnen, maar net zo vaak ging het toch weer mis", zegt Henk Fraser over het gevoel dat vaak in Rotterdam heerst. De ex-Feyenoorder heeft wel een idee waarom de Klassieker zovaak in Amsterdams voordeel wordt beslist. "Omdat Feyenoord een ploeg is die Ajax goed ligt, zoals wij thuis graag tegen PSV speelden."

"En daar kwam de uitstraling nog bij", vervolgt Fraser in het Algemeen Dagblad. "Het was een zelfverzekerdheid die ik verwarde met arrogantie. Er liepen ook engerdjes rond, hoor. Die zo goed waren dat ik ze amper kon raken. Eigenlijk pas als ze op de grond lagen. Ging ik op hun handen staan. Daar schaam ik me wel voor, ja. Ik ben een tijdje assistent bij Jong Oranje geweest met jongens als Klaassen, Van Rhijn. Prima gasten natuurlijk."

Toch: als er een kans is om Ajax weer eens te verslaan, dan is het nu wel. Dat wordt zelfs door bijvoorbeeld Ronald de Boer beweerd. Gaston Taument vindt het 'gevaarlijke opmerkingen'. "Dan hoor je 'nu kunnen we winnen', maar proef je toch een 'maar'... Vaak zijn er genoeg mogelijkheden, maar benut Feyenoord ze niet. Het is iets ongrijpbaars", aldus de ex-aanvaller, die in 1991 aan de basis stond van één van de latere Klassieker-zeges (2-0).

Tim de Cler is één van de spelers die de Klassieker van beide kanten meemaakte. "De fans van Feyenoord zijn altijd vol vertrouwen, maar dragen ook het verleden met zich mee", weet de voormalig linksback. "Diep in hun hart zal er altijd iets zitten van 'dat wordt lastig', maar deze keer heeft Feyenoord een goede kans", denkt hij ook.