Hels karwei wacht voor PSV na harde tik van vooraf gevreesde Hulk
Hulk scoort winnende in Eindhoven

19-02-2015 20:51
25

Voor PSV dreigt de Europese overwintering beperkt te blijven tot één ronde. De koploper van de eredivisie moest donderdag in eigen huis buigen voor Zenit Sint-Petersburg: 0-1. Daardoor is een plek in de achtste finale van de Europa League ver weg voor de ploeg van trainer Phillip Cocu, die weliswaar in eigen land niet te stuiten is, maar in Europees verband al voor de derde keer dit seizoen verloor van een Russische club.

PSV maakte tegen Zenit kennis met de harde wetten van het Europees topvoetbal. Tegen ploegen van zulk kaliber kan één foutje dodelijk zijn, zo merkte de Eindhovense ploeg in het eigen Philips Stadion. Oscar Hiljemark verspeelde de bal in de 64e minuut aan Axel Witsel, die meteen Danny wegstuurde. Op aangeven van de Portugees bezorgde Hulk de Russen het kapitale 'uitdoelpunt' (0-1). En dat terwijl PSV eigenlijk het gevoel had dat het de wedstrijd controleerde.

De ploeg van Cocu drukte de koploper van de Russische competitie zeker voor rust bij vlagen ver terug eigen helft. Zenit, dat ruim twee maanden geen officiële wedstrijd had gespeeld, moest duidelijk weer opstarten na de lange 'winterslaap'. PSV zit wel volledig in het ritme en besefte dat het daar in de eerste confrontatie met de Russische miljoenenploeg van kon profiteren.

Verdediger Nicolas Isimat was met een kopbal net over de lat in de openingsfase dicht bij een doelpunt, net als Jetro Willems die de bal in kansrijke positie echter verkeerd raakte. De grootste kans kwam in de 36e minuut, nadat doelman Jeroen Zoet eerst een vrije trap van Hulk had weggebokst. Uit de tegenaanval ging Memphis Depay alleen op de Russische doelman af, maar zijn balletje breed op de meegelopen Luciano Narsingh mislukte volledig. Na rust toonde Zenit wat meer aanvallende intenties, maar PSV hield het initiatief.

Een kapitale fout van Hiljemark, die de voorkeur had gekregen boven Adam Maher, leidde echter toch de ondergang van PSV in. Hulk strafte het balverlies genadeloos af. Daardoor staan de Eindhovenaren over een week in het koude Sint-Petersburg voor een loodzware opgave. (ANP)