In het kort: Spaanse competitie stilgelegd, KNVB reageert, De Jong geopereerd

In het kort: Spaanse competitie stilgelegd, KNVB reageert, De Jong geopereerd

06-05-2015 21:21

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Spanjaarden leggen competitie stil
De Spaanse voetbalbond RFEF heeft de laatste twee speelrondes in het voetbal voor onbepaalde tijd uitgesteld. De RFEF kondigde woensdag aan dat alle nationale competities vanaf 16 mei worden stilgelegd in verband met een conflict met de regering over de verdeling van tv-inkomsten. Het voornemen heeft grote invloed op de strijd om de landstitel in de Primera División. De voorlaatste speelronde op het hoogste niveau zou volgens plan op 17 mei worden afgewerkt, de laatste wedstrijden van het seizoen staan alle op 23 mei geprogrammeerd. De bond ligt in de clinch met de overheid inzake een wet over de tv-gelden. "Tegelijk herhalen we ons aanbod voor een dialoog met de regering", meldde de bond na een vergadering woensdag.

KNVB reageert
De KNVB gaat er vooralsnog van uit dat de wedstrijden Feyenoord - Vitesse en FC Groningen - PEC Zwolle komende zondag gewoon doorgaan. Beide eredivisieduels uit de voorlaatste speelronde zijn het doelwit van werkonderbrekingen bij de politie, die actievoert voor een betere cao. "We hebben kennis genomen van de berichtgeving hierover. We zijn met de betrokken partijen in gesprek", zei een woordvoerder van de KNVB doelend op de gemeenten Rotterdam en Groningen, op de korpsleiding en op het ministerie van Veiligheid en Justitie. De KNVB hecht in de eindfase van de competitie veel waarde aan een ordentelijk verloop van de wedstrijden, die zondag allemaal om 14.30 uur dienen te beginnen. Door de aangekondigde acties kunnen de twee wedstrijden in Rotterdam en Groningen niet rekenen op een volwaardige ondersteuning door de politie. Uiteindelijk, zo bevestigde de KNVB-voorlichter, zullen de burgemeesters van beide speelsteden moeten beoordelen of het verantwoord is om de duels te laten doorgaan.

De Jong geoperereerd
Henk de Jong is woensdag met succes geopereerd aan zijn knie. De hoofdtrainer maakt het goed, meldt de club uit Leeuwarden. De Jong begon vorige week twee speelronden voor het einde van de Eredivisie aan zijn zomerstop, nadat Cambuur zich niet had weten te plaatsen voor de play-offs om Europees voetbal. Sandor van der Heide maakt het seizoen af als baas op de bank.

Wéér AZ'er naar Ajax
Met de transfer van middenvelder Nemanja Gudelj van AZ naar Ajax vertrekt voor de achtste keer in tien jaar een speler van Alkmaar naar Amsterdam. De Amsterdammers maakten in die periode naar verluidt al ruim 30 miljoen euro over naar de provinciegenoot. Dat is bijna anderhalf keer de jaarlijkse begroting van AZ, de huidige nummer vier van de Eredivisie. De stroom van Alkmaarse spelers naar Amsterdam kwam in 2005 op gang met Olaf Lindenbergh, een jaar later gevolgd door Kenneth Perez. In 2009 vertrok Demy de Zeeuw naar Amsterdam, in 2010 Mounir El Hamdaoui, in 2011 Kolbeinn Sigthórsson en in 2012 Niklas Moisander. Afgelopen zomer maakte Nick Viergever de overstap die tot 2005 alleen begin jaren zestig door de broers Henk en Siem Tijm gemaakt was.

Hiddink begint vroeg
Bondscoach Guus Hiddink begint al op 25 mei in Hoenderloo met de eerste fase van de voorbereiding op de EK-kwalificatiewedstrijd op 12 juni in en tegen Letland. Op die eerste pinksterdag komen de eerste spelers bijeen die in aanmerking kunnen komen voor de selectie van Oranje. Het gaat om voetballers die geen nationale en internationale verplichtingen meer hebben bij hun club. De eerste training vindt dinsdag 26 mei plaats en de laatste oefensessie van die stageweek is op vrijdag 29 mei. Hiddink hervat op maandag 1 juni in Hoenderloo zijn trainingsprogramma, dat met de oefeninterland tegen de Verenigde Staten op vrijdag 5 juni in de Amsterdam ArenA wordt afgesloten. Na een vrij weekeinde komt de selectie van het Nederlands elftal op maandag 8 juni dan weer bijeen voor het laatste deel van de voorbereiding op het duel met Letland.

Van Aken terug
Joost van Aken maakt in de uitwedstrijd van sc Heerenveen tegen Go Ahead (zondag) zijn rentree. Dwight Lodeweges heeft groen licht gekregen van de medische staf, meldt de nummer zes van de Eredivisie donderdag op de clubsite. Van Aken is volledig hersteld van een hamstringblessure. Achter de naam van Simon Thern prijkt een vraagteken. De Zweed liep tijdens de training een lichte enkelblessure op. "Simon was vandaag nog niet pijnvrij", aldus fysiotherapeut Erik ten Voorde. "We bekijken het van dag tot dag."

Feyenoord rouwt
De aandacht van de selectie van Feyenoord is vandaag volledig bij keeperstrainer Patrick Lodewijks, die vorige week zijn vrouw verloor. De complete selectie is vandaag bij de begrafenis van Yvonne Lodewijks aanwezig, meldt het Algemeen Dagblad. Woensdag en donderdag staat er geen training op het programma. Fred Rutten geeft zijn spelers op die manier de mogelijkheid om bij te komen. Vrijdag en zaterdag traint Feyenoord besloten.

Mijlpaal Vermaelen
Thomas Vermaelen kan woensdagavond in de halve finale van de Champions League tegen Bayern München zijn langverwachte debuut voor FC Barcelona maken. De Belgische verdediger zit voor het eerst dit seizoen bij de wedstrijdselectie van de Catalanen. Vermaelen is een van de achttien spelers die door coach Luis Enrique is opgenomen in de definitieve spelersgroep voor de kraker tegen Bayern. Vermaelen kwam afgelopen zomer over van Arsenal. Hij speelde echter nog geen enkel duel vanwege een hamstringblessure, die hij opliep tijdens het WK in Brazilië.

ADO-spelers leren van basketballer
De selectie van ADO Den Haag genoot dinsdag in Rotterdam van een basketbalclinic, aangeboden door Franciso Elson. Die speelde ooit in de NBA en gaf de spelers van de Hagenaren een 'mentale' les. "Zijn carrière is indrukwekkend verlopen. Amerikanen hebben een geweldige mentaliteit. Om daar als buitenstaander te slagen moet je dubbel zo hard zijn. Dat moet een voorbeeld zijn voor mijn spelers", zegt hoofdtrainer Henk Fraser in De Telegraaf. Zondag gaat hij met ADO Den Haag op bezoek bij Willem II.

Nordfeldt kan rekenen op transfer
De kans dat Kritsoffer Nordfeldt na dit seizoen de deur bij sc Heerenveen achter zich dichttrekt, is groot. De doelman van de Friezen zinspeelt op een avontuur in Duitsland of Italië. Nordfeldt ligt nog tot de zomer van 2016 onder contract in Heerenveen, maar dat weerhoudt de club er niet van zich soepel op te stellen. Hans Vonk, technisch directeur, heeft tegenover Voetbal International immers laten weten dat Heerenveen een transfer niet wil dwarsbomen. Nordfeldt kwam in 2012 transfervrij over van IF Brommapojkarna.

Maaskant eventueel langer bij NAC
Robert Maaskant en NAC Breda hopen langer van hun huwelijk te kunnen genieten. Voorwaarde is echter wel dat de club uit Breda op het hoogste niveau actief blijft. Beide partijen voeren gesprekken over een tweejarig contract, meldt De Telegraaf. 'Mocht de Brabantse club degraderen, dan is het onzeker of de trainer blijft. De functie van technisch directeur wordt opgeheven bij NAC', schrijft de krant woensdag.