PSV in luxepositie, Ajax bij plaatsing Champions League naar pot 3
Nieuwe regelgeving brengt Eindhovenaren in pot 1

PSV in luxepositie, Ajax bij plaatsing Champions League naar pot 3

20-05-2015 08:00
16

PSV kan volgend seizoen bij de Champions League uitkijken naar de loting. De Eindhovenaren worden ingedeeld in pot 1, waardoor het clubs als FC Barcelona, Chelsea en Bayern München ontloopt. Steeds meer andere mogelijke tegenstanders worden bekend. 

In de eerste pot komen alleen nog de kampioenen van de zeven grootste competities, plus de winnaar van de Champions League. Met FC Barcelona als kampioen van Spanje en Juventus als kampioen van Italië, komt er met de winnaar van de Champions League een plek vrij. Die gaat naar de kampioen voor de achtste competitie. Bij de start van dit seizoen was dat Nederland. Daardoor staat de naam van PSV in pot 1. Volgend seizoen zal de kampioen van Nederland minder geluk hebben, inmiddels staat de Eredivisie als negende grootste competitie op de lijst.

Hoewel nog lang niet alle competities klaar zijn, maakte het Algemeen Dagblad een overzicht van de potten voor de loting van de groepsfase van de Champions League. Uit de huidige potindeling kan er voor PSV ook nog altijd een zware loting uit de koker komen. Na de groep met kampioenen wordt er weer gekeken naar het coëfficiënt, dat cijfer weerspiegelt de prestaties van de laatste vijf jaar in Europa. Real Madrid heeft het hoogste coëfficiënt van alle clubs. Door de nieuwe regel komt het echter in pot 2 terecht.

Ajax staat voorlopig in pot drie, dan moet het wel twee voorronden zien te overleven. Bij de eerste voorronde heeft de club een beschermde status, voor de tweede voorronde is dat nog niet zeker.

De voorlopige indeling:

Pot 1:

FC Barcelona
Chelsea
Bayern München
Juventus
Benfica
Paris Saint-Germain
Zenit St. Petersburg
PSV

Pot 2:
Real Madrid
Atlético Madrid*
FC Porto
Arsenal*
Manchester United**
Valencia**
Bayer Leverkusen**
Manchester City

Pot 3:
Shakhtar Donetsk**
FC Basel**
Sevilla***
Olympique Lyon
Ajax**
Dinamo Kiev
Olympiakos Pireaus

Pot 4:
Galatasaray*
AS Roma*
Borussia Mönchengladbach
VfL Wolfsburg
AA Gent*

* bij huidige klassering in eigen land
** bij (huidige) klassering in eigen land en winst in de voorronde van de Champions League
*** bij winst Europa league

De vrije plaatsen in pot drie en vier worden ingevuld door de overige winnaars van de voorronden van de Champions League. Mogelijke kandidaten zijn CSKA Moskou, Anderlecht, Celtic, Napoli, Lazio en AS Monaco.