Update: Blatter-kamp reageert: Hij zal het laatste woord hebben

Update: Blatter-kamp reageert: "Hij zal het laatste woord hebben"

08-10-2015 13:28
12

De ethische comissie van de FIFA heeft Sepp Blatter en Michel Platini definitief voor negentig dagen geschorst. Ook secretatis generaal van de FIFA Jerome Valcke, die door de wereldvoetbalbond al op non-actief is gezet, is voor negentig dagen uitgesloten.

De schorsing kan nog verlengd worden met 45 dagen. Voormalig vice-president van de FIFA Chung Mong-joon is voor zes jaar verbannen en moet een boete van 90.000 euro betalen. De schorsingen gaan per direct in en maken het voor Blatter, Platini en de andere geschorsten onmogelijk om op nationaal en internationaal niveau werkzamheden uit te voeren in het voetbal.

De posities van FIFA-president Blatter en UEFA-voorzitter Platini, tevens vice-voorzitter van de FIFA, liggen onder vuur door een vermeende smeergeldbetaling van 1,8 miljoen euro van Blatter aan Platini. Dat was in 2011, het jaar dat de Zwitser als nieuwe FIFA-voorzitter werd gekozen.

Het openbaar ministerie in Zwitserland heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar corruptie, fraude en omkoping binnen de FIFA. Zolang dat onderzoek niet is afgerond, zal de schorsing van kracht blijven.

Blatter heeft zijn aftreden bij de FIFA al aangekondigd. Op 26 februari volgend jaar doet de Zwitser een stapje terug. Platini wil zich kandidaat stellen om het stokje van Blatter op te nemen, maar door zijn schorsing wordt dat nagenoeg onmogelijk. Op 26 oktober is de deadline voor de kandidaten om zich aan te melden.

Update 13:28 uur
Blatter lijkt zich op het eerste gezicht weinig aan te trekken van de schorsing die hij opgelegd heeft gekregen. "Hij is nu voor negentig dagen aan de kant gezet", tekent de BBC op uit de mond van Klaus Stöhlker, een 'persoonlijk adviseur' van de bejaarde voetbalbobo. "Hopelijk is hij op tijd terug om het FIFA-congres in 2016 te organiseren. Dit is niet het einde. Het is wel jammer dat hem dit na veertig jaar in het voetbal overkomt. Hij zal het laatste woord hebben."