Het to do-lijstje van Van Geel: middenveld problematisch, 2018 ook

Het to do-lijstje van Van Geel: middenveld problematisch, 2018 ook

29-11-2016 11:00
4

De top-drieclub die afgelopen zomer de minste transferzaken deed, Feyenoord, moet in de winter mogelijk alsnog de markt op om zijn selectie op orde te brengen. Maar er liggen nog veel meer vraagstukken voor technisch directeur Martin van Geel op tafel, zeker richting de zomer van 2018. Hoe zien zijn komende maanden eruit?

Winter
De afgelopen transferzomer van Feyenoord was bijzonder rustig en met een reden: er vertrokken geen belangrijke spelers. De basis van de Rotterdammers bleef staan en werd aangevuld met gerichte versterkingen als Nicolai Jörgensen, Brad Jones en Steven Berghuis. Toch blijkt de selectie van Feyenoord niet zo uitgebalanceerd als in de zomer werd gedacht. Het probleem ligt vooral bij de kracht van de bank en dan met name op het middenveld.



Indien fit vormen Karim El Ahmadi, Tonny Vilhena en Dirk Kuyt een goed blok, maar in de creativiteit schiet het blij vlagen tekort. En wat daarachter zit voldoet niet aan de standaard van een kampioen. Marko Vejinovic is nog altijd onherkenbaar bij Feyenoord (waar is die stijlvolle middenvelder van Vitesse gebleven) en Renato Tapia blijkt op dit moment ook niet meer dan een subtopper te zijn. In kennersland wordt er aan de bel getrokken: Feyenoord heeft dringend één, liefst twee middenvelders nodig die het team direct versterken. In januari ligt er een kans voor Van Geel.

Lees ook: Het to do-lijstje van Overmars: drukke winter én zomer voor Ajax

Nog een kwestie die zich in de winter kan gaan aandienen: de buitenspelers. Vooral de rechterflank levert nog niet wat trainer Giovanni van Bronckhorst gehoopt had. De van Watford gehuurde Berghuis is geen constante dreiging vanaf de vleugels, terwijl Bilal Basaçikoglu nog teveel een momentvoetballer is. Bovendien lonkt er een transfer voor de rechtsbuiten, met interesse uit onder meer Turkije. Bilal verkopen en een vleugelspeler die klaar is voor de basis erbij halen zou Feyenoord aanzienlijk betere papieren in de titelstrijd geven.

Zomer
Richting de zomer zal Van Geel vooral op één positie knopen moeten doorhakken. Met Kenneth Vermeer die in de loop van 2017 weer fit moet zijn en Warner Hahn die al keihard aan zijn terugkeer werkt, is het aantal doelmannen in de selectie van Feyenoord te groot. De oplossing lijkt eenvoudig: de contracten van tussenpaus Brad Jones en reservedoelman Pär Hansson lopen komende zomer af, waardoor Feyenoord eenvoudig het keepersfront kan uitdunnen naar het drietal Vermeer, Hahn en Justin Bijlow. Naast de keeperskwestie zal Feyenoord ook moeten doorselecteren binnen de huidige selectie om het algehele niveau omhoog te krikken.

Verder is het zaak voor Van Geel ook een jaartje verder kijken, want daar dreigt een flink probleem bij Feyenoord als er niet het komende halfjaar actie wordt ondernomen. 2018 is het jaar dat de contracten van, let op, Terence Kongolo, Tonny Vilhena, Sven van Beek, Jens Toornstra, Eljero Elia, Michiel Kramer, Karim El Ahmadi, Jan-Arie van der Heijden, Bilal Basaçikoglu, Miquel Nelom, Wessel Dammers, Emil Hansson en Mo El Hankouri aflopen. Veertien spelers waarvan er elf een belangrijk deel uitmaken van het eerste elftal. Dat worden een hoop rond-de-tafel-momentjes voor Van Geel.

Lees ook: Het to do-lijstje van Brands: Zoet-kwestie aanstaande, transferfocus op het middenveld