VoetbalPrimeur Elftal van de Eerste Seizoenshelft: centrale verdedigers

VoetbalPrimeur Elftal van de Eerste Seizoenshelft: centrale verdedigers

22-12-2016 12:00
30

De eerste seizoenshelft in de Eredivisie zit erop en dus is het weer hoog tijd om het beste elftal van de eerste competitiehelft samen te stellen. De komende periode bepalen jullie welke spelers bij de beste elf van de Eredivisie tot nu toe horen. Ditmaal: de centrale verdedigers. 

Voor de positie van centrale verdediger hebben wij tien spelers genomineerd. In de poll onder het bericht kunnen onze lezers een stem uitbrengen. De twee spelers met de meeste stemmen krijgen in het uiteindelijke elftal een plek in het hart van de defensie. Dit zijn de kandidaten: 

Dario Dumic (NEC)
Bullebak in het centrum van de NEC-defensie. Lijkt elke week weer iets breder te worden en is bovendien ook levensgevaarlijk bij corners en vrije trappen. Dumic scoorde dit seizoen al vier keer. Lijkt onhoudbaar voor NEC, mogelijk volgt in januari al een transfer. 

Davinson Sánchez (Ajax)
Eén van de grote revelaties van de eerste seizoenshelft. De Colombiaan is nu al niet meer weg te denken uit de achterhoede van Ajax. Snel, sterk in de duels, amper te kloppen in de lucht: Sánchez is een complete verdediger. Niet zo gek dus dat onder meer FC Barcelona en Everton aan hem gelinkt worden. 

Eric Botteghin (Feyenoord)
Een betrouwbare kracht in het centrum van de defensie van winterkampioen Feyenoord. Botteghin miste nog geen minuut in de Eredivisie. De sterke achterhoede van de Rotterdammers (slechts twaalf tegentreffers in zeventien duels) is een belangrijke pijler onder het huidige succes. 

Jerry St. Juste (sc Heerenveen)
Het had niet veel gescheeld of Heerenveen-pareltje St. Juste was dit seizoen actief geweest in de onderste regionen van de Bundesliga. Hamburger SV wilde de twintigjarige verdediger maar wat graag inlijven. Zijn Friese werkgever ging echter niet akkoord met een vertrek - en dus was St. Juste de afgelopen maanden gewoon te bewonderen in de Eredivisie. 

Peet Bijen (FC Twente)
 
Het kalenderjaar eindigde uiterst ongelukkig voor Bijen: in de blessuretijd van het thuisduel met AZ bezorgde hij de gasten de drie punten door zijn eigen keeper te passeren. Feit blijft dat de 21-jarige verdediger een prima eerste seizoenshelft kende. Bijen deed in zeventien duels mee en staat met Twente op een knappe zevende plaats. 

https://gyazo.com/85fa039f8299295f0cf9122a08a80595

Jurgen Mattheij (Excelsior)
Excelsior-verdediger Mattheij krijgt dit seizoen complimenten voor zijn sterke spel. De 23-jarige verdediger scoorde in zeventien competitieduels bovendien al twee keer. Het contract van Mattheij loopt in de zomer af; als hij deze lijn doortrekt, lonkt er voor hem ongetwijfeld een mooie transfer. 

Jan-Arie van der Heijden (Feyenoord)
Zijn debuutseizoen in De Kuip verliep moeizaam, deze jaargang gaat het lekker met Jan-Scharie. De linkspoot heeft een basisplaats afgedwongen en is in opbouwend opzicht belangrijk voor de winterkampioen van de Eredivisie. 

Ron Vlaar (AZ)
Ron Beton is still going strong in de achterhoede van AZ. Met of zonder de 31-jarige verdediger in de achterhoede, dat is nog altijd een wereld van verschil. Vlaar kwam in de eerste competitiehelft tot twaalf duels. Het jaar eindigde door een blessure in mineur voor de oud-speler van Aston Villa en Feyenoord. 

Nick Viergever (Ajax)
Al regelmatig afgeschreven voor zogenaamde kenners, maar Viergever (veertien competitieduels, één treffer) is dit seizoen toch maar mooi weer basisspeler van Ajax. Met Davinson Sánchez vormt de 27-jarige linkspoot een betrouwbaar centrum. Negatief puntje: zijn onbegrijpelijke actie in de slotfase van het duel met FC Twente (1-0). Viergever maakte in blessuretijd hands, kreeg rood en zag Ajax vanuit de catacomben verliezen. 

Hector Moreno (PSV)
Het spel en de prestaties van PSV leverden de laatste maanden vooral gemor op. Eén van de weinige spelers die wél zijn niveau haalt, is Moreno. Nu zijn maatje Jeffrey Bruma is vertrokken, vormt de Mexicaan een defensief duo met Nicolas Isimat-Mirin of Daniel Schwaab. Moreno kan ook probleemloos uit de voeten in een driemansachterhoede óf als linksback. 

Stem ook al op de beste:

Linksback
Rechtsback
Doelman