Newcastle United plots supermacht met geld van Saudi's: 'Het beste voor de club'

8 oktober om 09:17
Laatste update: 8 oktober om 09:39

Mike Ashley probeerde al meer dan tien jaar van zijn Newcastle United-aandelen af te komen en heeft de club nu daadwerkelijk verkocht: The Magpies komen voor circa 350 miljoen euro in Saudische handen, werd donderdag bekend. De kersverse ex-eigenaar stelt dat dit de beste oplossing voor alle partijen is.

De geruchten over een Saudische overname kwamen in april 2020 op gang, anderhalf jaar later is de deal dus helemaal afgerond. "Ik wil graag nog mededelen dat ik een nóg hoger bod binnen heb gekregen dan degene die ik geaccepteerd heb. Die was ook afkomstig van een gerespecteerde partij, die geloofwaardige plannen heeft. Maar ik had het gevoel dat het bod van de huidige eigenaars het beste zou zijn voor Newcastle United", wordt Ashley geciteerd door The Sun.

De mogelijkheden van Newcastle United worden nu vele malen groter, beseft ook Ashley. "Hoewel ik best wat te besteden heb, zit ik niet in dezelfde league als dit consortium. Het was altijd lastig om het op het allerhoogste niveau op te nemen tegen clubs met vrijwel onbeperkte financiële mogelijkheden. Ik weet dat veel Newcastle United-fans hier gefrustreerd over waren en graag verandering wilden. Daarom was ik het aan de fans verplicht om alles in het werk te snellen om deze overname rond te krijgen."

De zakenman was tijdens zijn veertien jaar durende eigenaarschap niet bepaald geliefd bij de fans, maar benadrukt dat hij het beste met Newcastle United voor had. "Er zijn momenten geweest waarop ik met mijn eigen geld ben ingestapt om de club draaiende te houden. Toen we degradeerden (in 2009 en 2016, red.) hebben we ervoor gezorgd dat alle rekeningen betaald kon worden, zodat we na één jaar weer konden promoveren." Dat lukte in beide gevallen ook. "Er was niemand op de wereld zo gelukkig als ik, toen we daarin slaagden."