Nederland overleeft in Letland en grijpt koppositie in Groep G

8 oktober 2021 om 22:36

Het Nederlands elftal heeft op bezoek bij Letland een magere 0-1 overwinning geboekt. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal is koploper in Groep G, omdat Turkije - Noorwegen in een 1-1 gelijkspel is geëindigd.

Van Gaal trad tegen de Letten aan met Guus Til als vervanger van de geschorste Georginio Wijnaldum. Wederom werd Matthijs de Ligt gepasseerd ten faveure van Stefan de Vrij. De voorhoede bestond uit Cody Gakpo, Memphis Depay en Steven Berghuis.

Nederland had al vroeg de leiding kunnen pakken in het Daugavastadion van Letland. Na een actie van Davy Klaassen kreeg Memphis de eerste kans en Klaassen had daarna zelf ook al kunnen scoren. Zoals verwacht had Letland geen enkele intentie om aan te vallen en stonden alle spelers op eigen helft te verdedigen. Toch duurde het niet lang voor Nederland de leiding nam. Klaassen nam een corner van Memphis op de slof en schoot de 0-1 binnen.

Van Gaal en co. mochten van geluk spreken dat Letland niet meteen daarna gelijkmaakte. Na wat onzekere momenten achterin bij Nederland kreeg Cambuur-spits Roberts Uldrikis tot twee keer toe de mogelijkheid om zijn ploeg op gelijke hoogte te schieten. Kansen om de score uit te breiden kreeg Nederland zat, gescoord werd er echter niet meer.

Naarmate de tweede helft vorderde zakte het niveau steeds verder weg. Van Gaal wisselde aanvallend en gunde Noa Lang na een uur spelen zijn debuut. Hij kwam voor Berghuis en Til moest plaatsmaken voor Ryan Gravenberch. Het grootste gevaar van Oranje kwam van Memphis, die een paar keer ongelukkig was. Van Gaal vertrouwde het niet en bracht ook 'plan B' Wout Weghorst in het veld.

De bal mocht er simpelweg niet in voor Nederland. Het kreeg genoeg kansen op de bevrijdende goal, maar moest achterin ook hopen dat de bal niet een keer goed viel voor Letland. Eind goed, al goed: Nederland overleefde en is koploper van Groep G.