Van Gaal wist uitslag al en grapt over debutant Lang: "Is toch ongelooflijk?"

8 oktober om 23:12

Bondscoach Louis van Gaal is blij met de drie punten, maar niet met het spel van zijn Nederlands elftal. Van Gaal voorspelde al dat het lastig zou worden tegen Letland.

"We hebben zo'n vijftien kansen gekregen en zij vier", zegt Van Gaal tegen de NOS. "Dat voorspelde ik al, net als dat we zeventig procent balbezit zouden krijgen. Het is 75% geworden. Dit is niets nieuws onder de zon. Tevreden? Tegen de supporters zei ik dat ik tevreden was als het 0-1 zou worden. Het had ook 0-4 kunnen worden. Zelfs amateurs krijgen vaak twee kansen. Letland kreeg er vier, maar Bijlow staat er niet voor niets. Dit zijn hele moeilijke wedstrijden."

Wedden

Meer odds
  • logo

    Polen

  • logo

    Nederland

'Het tempo omhoog' is niet wat je van de spelers van Oranje kan verwachten, zegt Van Gaal. "Dat is zo moeilijk. Iedere analist kan vertellen dat het tempo omhoog moet. Nee, de creatieveling moet opstaan. Het tempo kan niet hoger omdat er twee rijtjes van vier staan. De uitslag is 0-1, maar het had ook 1-6 of 2-1 kunnen zijn."

"Ik heb me soms geërgerd aan een pass die diep gespeeld had kunnen worden, maar toch breed gaat. Diepte gaat altijd voor breedte, zeker tegen dit soort tegenstanders. Dan moet je soms risico nemen op het juiste moment. Aan de persoonlijke fouten heb ik me ook geërgerd, want dat had anders af kunnen lopen. Uiteindelijk ben ik hartstikke blij, de inzet en beleving was geweldig. De uitvoering kan echter beter", zegt Van Gaal.

Debutanten
Guus Til maakte zijn basisdebuut tegen Letland en speelde vaak op safe. "Guus Til heeft gedaan wat hij kon. Het is moeilijk om in een kleine ruimte te spelen. Bij Noa Lang zag je dat hij iets wilde laten zien. Hij heeft lef genoeg, dat vind ik wel leuk. Hij ging inderdaad op eigen houtje naar links. Dat is toch ongelooflijk dat hij ineens links speelde? Ik wilde hem op rechts, haha", grapt Van Gaal. "Dat heb ik even gecorrigeerd."