Oranje zet tennisuitslag neer tegen Gibraltar, Turken ontsnappen in minuut 99

Oranje zet tennisuitslag neer tegen Gibraltar, Turken ontsnappen in minuut 99

Gepubliceerd: maandag 11 oktober 2021 om 22:36ma 11-10-2021 om 22:36

Laatste update: maandag 11 oktober 2021 om 22:41ma 11-10-2021 om 22:41

Het Nederlands elftal is weer een stapje dichterbij het WK van 2022 gekomen. De ploeg van Louis van Gaal won zoals verwacht ruim van voetbaldwerg Gibraltar en leek al vrijwel zeker van in elk geval een tweede plek en een play-offticket: nummer drie Turkijewon echter in minuut 99 (!) nog van Letland.

Van Gaal had na het bezoek aan Letland twee wijzigingen in zijn opstelling aangebracht: Georginio Wijnaldum keerde terug van een schorsing en verdrong Guus Til, terwijl Noa Lang zijn basisdebuut maakte, als vervanger van de geblesseerd afgehaakte Cody Gakpo. Gibraltar zette zich schrap voor een stormloop in De Kuip, maar moest binnen tien minuten al buigen. Virgil van Dijk kopte ongehinderd raak na een corner: 1-0.

In het vervolg van de eerste helft bleef het spitsuur voor het doel van Bradley Banda. De sluitpost kreeg kort na de openingstreffer de gelegenheid om zich te onderscheiden: de VAR nam hands van Graeme Torilla waar en de bal ging op de stip, maar Banda stopte de penalty van Memphis Depay. Niet lang daarna scoorde Memphis alsnog: Lang verzorgde de opening, Davy Klaassen legde breed op Memphis en de 2-0 was een feit.

Het slotakkoord van de eerste helft was opnieuw voor de VAR, die wederom hands zag. Memphis durfde een tweede keer aan te leggen vanaf elf meter en wist Banda nu wel te passeren: 3-0. Oranje schoot in de tweede helft ook uit de startblokken: Lang zorgde voor het schitterende voorbereidende werk en gaf voor op Denzel Dumfries, die de 4-0 binnen kopte.

In de slotfase mochten de invallers zich laten zien. Een kwartier voor tijd nam Arnaut Groeneveld – tussentijds bij de selectie gehaald na het wegvallen van Gakpo – de 5-0 voor zijn rekening. Wout Weghorst leek even later het halve dozijn vol te maken, maar Roy Chipolina zorgde er met een knappe reddingsactie voor dat de bal nét niet in zijn geheel de lijn passeerde. Het bleek uitstel van executie, want Donyell Malen maakte even later alsnog de 6-0.

Oranje kan het karwei in november afmaken tegen Montenegro en Noorwegen. Die landen speelden maandag al tegen elkaar: Noorwegen won en blijft op twee punten van Nederland staan. Turkije liet zich in maart al verrassen door Letland en stootte zich maandag lange tijd tegen dezelfde steen. Buryak Yilmaz benutte echter diep in de extra tijd een penalty, waardoor de Turken op vier punten van Oranje blijven staan.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws