Argentinië ontsnapt tegen Peru, Brazilië zet Uruguay met grote cijfers te kijk

15-10-2021 08:00 Laatste update: 08:05
4

Brazilië heeft in de WK-kwalificatie hard uitgehaald tegen Uruguay. In de Arena Amazônia in Manaus stond er na ruim negentig minuten een 4-1 eindstand op het scorebord. Neymar en Raphinha waren de grote plaaggeesten vor Uruguay. Argentinië won van Peru, al ging dat met de nodige moeite.

Brazilië - Uruguay 4-1
Brazilië had niet lang nodig om aan Uruguay duidelijk te maken hoe de verhoudingen lagen. Al na achttien minuten spelen stond het 2-0: Neymar maakte de 1-0 op aangeven van Manchester United-middenvelder Fred, niet veel later zorgde Raphinha voor de tweede Braziliaanse treffer. Hij tikte goed binnen bij de tweede paal, nadat Uruguay-keeper Fernando Muslera in eerste instantie een gekruld schot van Neymar wist te keren.

Brazilië ging met deze 2-0 voorsprong de rust in en besliste het duel ongeveer een kwartier na de theepauze. Waar een doelpunt van Edinson Cavani werd afgekeurd, scoorde Raphinha twee minuten later zijn tweede van de avond. De Leeds United-aanvaller schoot raak na goed voorbereidend werk van Gabriel Jesus en Neymar.

Even leek Luis Suárez de spanning na 77 minuten spelen weer wat terug te brengen in de wedstrijd met een harde schuiver uit een vrije trap, maar Gabriel Barbosa maakte niet veel later de vierde voor Brazilië. Hij kopte knap raak bij de tweede paal en liet Muslera kansloos.

Ajax-aanvaller Antony speelde de laatste dertig minuten mee bij Brazilië. Hij kwam binnen de lijnen als vervanger van Lucas Paquetá. Antony liet zich meteen zien: na een panna in het strafschopgebied legde hij de bal af op Gabriel Barbosa, maar een assist werd het niet. Zijn ploeggenoot schoot de bal hoog over.

Argentinië - Peru 1-0
Argentinië had het in het eigen Estadio Monumental Antonio Vespucio Liberti van River Plate een stuk lastiger met Peru. Een rake kopbal van Internazionale-spits Lautaro Martínez bleek uiteindelijk voldoende. Argentinië dacht in de negende minuut al op voorsprong te komen, maar de kopgoal van Cristian Romero werd afgekeurd. Vlak voor rust legde Rodrigo de Paul de bal perfect op het hoofd van Martínez, die de kans benutte: 1-0.

Na rust gebeurde er nog maar weinig. Voormalig PSV-aanvaller Jefferson Farfán kwam na zestig minuten spelen in het veld en werd daarmee de zesde Peruviaanse speler met honderd interlands achter zijn naam. Hij wist een aantal minuten na zijn invalbeurt zelfs een penalty te versieren, maar Yosimar Yotun wist het buitenkansje niet te benutten. Hij schoot tegen de lat.

Lionel Messi speelde een bijrol in Estadio Monumental, mede door het goede verdedigen van Peru. Wel moest Peru-keeper Pedro Gallese twintig minuten voor tijd in actie komen na een vrije trap van de Argentijnse sterspeler. Ajax-verdedigers Nicolás Tagliafico en Lisandro Martínez zaten negentig minuten op de bank.