'Verbod op hossen' maakt stadions veiliger: Uiteindelijk kan alles kapot

'Verbod op hossen' maakt stadions veiliger: "Uiteindelijk kan alles kapot"

Gepubliceerd: maandag 18 oktober 2021 om 16:54ma 18-10-2021 om 16:54

Supporters zouden verboden moeten worden om te hossen op tribunes. Dat zegt Sander Pasterkamp, docent bouwtechniek aan de TU van Delft. Volgens hem is het onder zijn vakgenoten algemeen bekend dat hossen op hetzelfde ritme gevaarlijk is.

Na de Gelderse derby van zondagmiddag stortte een deel van het uitvak van het Goffertstadion in toen supporters van Vitesse de zege op de rivaal vierden. Het verraste Pasterkamp niet, omdat gelijktijdig springen door fans gevaarlijk is. “Tegen samen springende mensen zijn weinig constructies bestand”, zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. “Uiteindelijk kan alles kapot.”

De docent bouwtechniek pleit dan ook voor een ‘hosverbod’. “Op de beelden van gisteren zag je dat het hossen werd aangemoedigd door de spelers. Dat is echt onverstandig. Het zou het beste zijn om dit hossen te verbieden. Maar ik zie dat niet zomaar gebeuren. Hoe verstandig is een voetbalsupporter die aan het feesten is? Je loopt ook het risico dat ze het door een verbod expres wel gaan doen.”

Een woordvoerder van de KNVB meldt aan de krant dat de bond daar weinig voor voelt. “Stadions zijn ervoor om gebruikt te worden als stadions. Dus supporters moeten daar feest kunnen vieren. Je kunt moeilijk zeggen dat iedereen op zijn stoel moet blijven zitten. De veiligheid van die constructies is een verantwoordelijkheid van een club en een gemeente.”

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Lees meer over: Eredivisie

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws