Glansrijk rapport: Ajax schittert tegen hulpeloos Dortmund, meerdere uitblinkers

Glansrijk rapport: Ajax schittert tegen hulpeloos Dortmund, meerdere uitblinkers

Gepubliceerd: dinsdag 19 oktober 2021 om 22:52di 19-10-2021 om 22:52

Laatste update: dinsdag 19 oktober 2021 om 23:06di 19-10-2021 om 23:06

Ajax kent een geweldige start in de Champions League. Na de overwinningen op Sporting Portugal en Besiktas werd er ook met ruime cijfers gewonnen van Borussia Dortmund: 4-0. VoetbalPrimeur maakt rapport op na een memorabele avond in de Johan Cruijff Arena.

Remko Pasveer – 9: Leek een drukke avond tegemoet te gaan tegen de topaanvallers van Dortmund, maar had het in de eerste helft opvallend rustig. Onderscheidde zich in de tweede helft met twee katachtige reddingen op schoten van Haaland en hield zijn ploeg daarmee geweldig op de been.

Noussair Mazraoui – 8: Speelde zoals we hem kennen: de rechtsback van Ajax was constant op zoek naar de vrije ruimtes op de helft van Dortmund en kwam zelfs een aantal keer dichtbij een doelpunt. Dat hij geen assist achter zijn naam kreeg, mag een klein wonder genoemd worden.

Jurriën Timber – 8: Samen met Martínez verantwoordelijk voor het afstoppen van Haaland. Door zijn goede positionering nauwelijks in de problemen gekomen en hij liet af en toe zien over een geweldige techniek te beschikken. Redde zichzelf uit de nodige situaties door erg kalm te blijven aan de bal.

Lisandro Martínez – 8,5: De Argentijn staat erom bekend om met het mes tussen de tanden te spelen en dat heeft ook Haaland gemerkt. Martínez leek geen moment onder de indruk van de Noor. Aan het einde van de wedstrijd ging hij er bij een 4-0 tussenstand nog een keer snoeihard in bij de Dortmund-spits: typisch Martínez.

Daley Blind – 8,5: Een van de grote uitblinkers bij Ajax. Dortmund liet Blind de ruimte aan de bal en dat heeft de Duitse ploeg geweten. Waar de linksback eerst Kobel nog op zijn pad vond, daar was het bij zijn tweede poging wel raak. Blind verschalkte de Dortmund-keeper met een heerlijk schot met buitenkant links. Leverde de assist bij de 4-0 van Haller.

Edson Álvarez – 8: Het welbekende slot op de deur bij Ajax in Europese wedstrijden. Deed wat hij moest doen, al moest de Mexicaan één keer aan de noodrem trekken toen Malen bij hem wegdraaide. Het kostte hem een gele kaart. In de tweede helft leek hij een zekere Dortmund-goal te voorkomen door vlak voor het doel weg te werken en liep hij de Dortmund-spelers telkens in de weg. Prima wedstrijd.

Ryan Gravenberch – 7: Liet in de beginfase van de wedstrijd steken vallen. Vooral zijn eerste aanname was wat ongelukkig, maar het zegt genoeg dat we in dit soort wedstrijden al veel verwachten van de pas negentienjarige Ajax-middenvelder. Schoot vlak voor rust met veel gevoel een vrije trap tegen de paal en verzette de nodige nuttige meters.

Steven Berghuis – 8,5: Kreeg de voorkeur boven 'Mister 1-0' Klaassen en liet zien waarom hij zijn plek in de basis verdiend heeft. Zette Antony al snel alleen voor de keeper en kwam zelf een aantal keer dreigend voor het Dortmund-doel. Hield constant tegenspelers bezig met zijn goede loopacties.

Antony – 8,5: De Braziliaanse vleugelflitser van Ajax bezorgde zijn directe tegenstander Nico Schultz een vreselijke avond in de Arena. In de tweede helft kreeg hij te maken met Emre Can, maar ook die draaide hij helemaal dol. Het zal de interesse van de Europese topclubs verder aanwakkeren.

Sébastien Haller – 9: Kreeg in zijn eerste Ajax-periode de nodige kritiek te verwerken, maar laat deze Champions League-campagne zien waarom Ten Hag hem het vertrouwen geeft. Was nauwelijks op een fout te betrappen en liet door zijn balvastheid ploeggenoten excelleren. Leverde een puntgave assist bij de 2-0 van Blind én bij de 3-0 van Antony en zorgde zelf voor de 4-0.

Dusan Tadic – 8,5: De aanvoerder van Ajax was niet voor het eerst goud waard in Europa. Zijn scherp aangesneden vrije trap werd door Reus in eigen doel gekopt en met zijn slimheid was de Serviër de Dortmund-defensie regelmatig te slim af. Liep constant tussen de linies en de Dortmund-spelers hadden daar de nodige moeite mee.

Invallers

Davy Klaassen – 6,5: Kwam na 68 minuten spelen binnen de lijnen en veroverde knap de bal voorafgaand aan de 4-0 van Haller. Verder te weinig tijd gehad om zich te onderscheiden.

David Neres – x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Devyne Rensch – x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Mohamed Daramy – x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer

Erik ten Hag – 8,5: Koos ervoor om Klaassen op de bank te houden en Berghuis het vertrouwen te geven. Dat pakte geweldig uit: Berghuis zorgde voor veel dreiging en verder stond Ajax geweldig tegen een weerloos Dortmund. Toch niet de minste tegenstander.

(Gijs Groeneveld/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws