Feyenoord slaat toe wanneer het moet en koerst af op Europese overwintering

21-10-2021 20:35 Laatste update: 20:40
110

Feyenoord leidt na de helft van de poulefase de dans in zijn Conference League-groep. De Rotterdammers sprongen tegen Union Berlin uiterst effectief met hun kansen om en zetten de Duitsers op vier punten afstand: het puntenverlies van Slavia Praag tegen Maccabi Haifa was een volgende meevaller.

Union – met oude Eredivisie-bekenden Timo Baumgartl en Taiwo Awoniyi in de basis en Sheraldo Becker op de bank – begon het meest overtuigend, maar keek na een half uur spelen tegen een 2-0 achterstand aan. Feyenoord kreeg twee kansen en benutte ze allebei. Alireza Jahanbakhsh promoveerde een onbedoelde assist van Guus Til tot 1-0, Bryan Linssen zette Robin Knoche weg en verschalkte Andreas Luthe met een bekeken balletje.

Doordat ook Union zuinig met zijn kansen omsprong, werd het voor rust nog spannend: voormalig NEC-spits Awoniyi kopte tegendraads in, liet Bijlow kansloos en zette de 2-1 op het bord. Op slag van rust lieten Luis Sinisterra en Jens Toornstra grote kansen op de 3-1 liggen, maar aan de andere kant had het ook zomaar gelijk kunnen worden, toen Grischa Prömel het zijnet trof.

Na rust gebeurde er lange tijd niets, maar twintig minuten voor tijd ontsnapte Feyenoord opnieuw. De ingevallen Becker kreeg alle tijd om aan te leggen in de zestien meter, maar produceerde een houdbaar schot. Vrijwel direct daarna viel de beslissing. Linssen dwong Luthe tot een redding, waarna Sinisterra de 3-1 eindstand vastlegde. Feyenoord kreeg in de extra tijd nog drie kansen op elkaar op de 4-1, maar daar maalde uiteindelijk niemand meer om.

De Europese vooruitzichten zijn namelijk rooskleurig: concurrent Slavia Praag ging tegelijkertijd met 1-0 onderuit bij Maccabi Haifa. Koploper Feyenoord staat halverwege de rit drie punten voor op de club uit Israël en vier op Union en Slavia.