Feyenoord maakt miljoenenverlies bekend: 'Geen cijfers die je graag presenteert'

Feyenoord maakt miljoenenverlies bekend: 'Geen cijfers die je graag presenteert'

26-10-2021 14:12 Laatste update: 14:25
191

Feyenoord heeft dinsdagmiddag zijn jaarcijfers bekendgemaakt. Na een 'zeer uitzonderlijk jaar' komt de Rotterdamse club uit op een negatief resultaat van zeventien miljoen euro.

De rode cijfers zijn volgens Feyenoord veroorzaakt door een operationeel verlies van vier miljoen euro en een transferresultaat van dertien miljoen euro negatief. Door het verlies is het eigen vermogen van Feyenoord afgenomen tot circa 1,5 miljoen euro.

Het uitblijven van transfers is een belangrijke reden voor het verlies. 'De club realiseert zich dat met name op dit terrein de komende jaren progressie dient te worden geboekt', klinkt het. Mede daardoor is 'zwaar ingezet' op het openbreken en verlengen van contracten, met als doel deze veelal zelfopgeleide spelers op termijn te verkopen aan buitenlandse clubs. De transfers van Steven Berghuis (Ajax, 5,5 miljoen) en Ridgeciano Haps (Venezia, half miljoen) horen niet bij het boekjaar 2020/2021.

Ook kreeg Feyenoord zware klappen door de gevolgen van de coronacrisis. Daar valt ook het operationeel verlies aan toe te schrijven. Overheidssteun, loonoffers van het personeel en het afzien van restitutie door seizoenkaarthouders en zakelijke relaties vulden een gat van zo'n acht miljoen euro.

"Dit zijn geen cijfers die je graag presenteert, maar ze zijn de onvermijdelijke weerslag van een zwaar jaar onder zeer uitzonderlijke omstandigheden", reageert financieel directeur Pieter Smorenburg op de clubsite. "Nogmaals willen we iedereen en alles danken voor de steun die we bij Feyenoord hebben mogen ervaren gedurende dit in vele opzichten uitdagende seizoen."