Definitieve Oranje-selectie is op komst: vijf knopen die Van Gaal door moet hakken
Vrijdag wordt duidelijk welke internationals er voor moeten zorgen dat het Nederlands elftal eind 2022 op het WK actief is. In de laatste twee wedstrijden, uit in Montenegro en thuis tegen Noorwegen, staat het cruciale ticket op het spel en dus moet bondscoach Louis van Gaal een doordachte selectie neerzetten. VoetbalPrimeur onderzoekt waar de pijnpunten zitten.
Doelman: komt Cillessen op tijd in vorm?
Net als een maand geleden koos Van Gaal voor vier doelmannen in de voorselectie, die hij destijds allemaal ook een plekje bij het definitieve keurkorps gunde. Nu zitten Justin Bijlow, Tim Krul, Mark Flekken en Joël Drommel wederom bij de eerste groep spelers en zullen die vier allemaal denken dat ze een serieuze kans op een definitieve uitverkiezing maken.
Toch zit er nog een addertje onder het gras: de prestaties van Jasper Cillessen. De Groesbeker werd niet meer geselecteerd omdat hij last van blessures had en de bank bij Valencia warm moest houden, maar nu speelt de voormalig Ajax-goalie weer en won hij afgelopen weekend de 'Best Save in La Liga'-competitie met een knappe redding op een kopbal van dichtbij.
Of het op tijd komt voor Van Gaal om Cillessen te selecteren is de vraag. De 32-jarige goalie was de afgelopen zes competitiewedstrijden basisspeler voor Los Che en is weer de onbetwiste eerste man onder de lat van trainer José Bordalás. Je zou toch zeggen dat de positie van bijvoorbeeld Drommel, die zeker niet overtuigend keept bij PSV, dan in gevaar zou moeten komen.
Linksback: voorsorteren op 5-3-2 of toch de 4-3-3-variant?
In de huidige voorselectie zitten vier spelers die als linksback uit de voeten kunnen. Owen Wijndal, die na afwezigheid weer de kans zou kunnen krijgen in Oranje, Tyrell Malacia, Devyne Rensch en Daley Blind zijn allen in staat om de positie van linkervleugelverdediger in te vullen. Sommigen komen echter meer tot hun recht in een 4-3-3 dan in een 5-3-2.
Dat laatste systeem is wel wat bondscoach Van Gaal het liefst zou willen spelen en we moeten ook niet gek opkijken als we, met het oog op het WK dat nu wel heel dichtbij is, in de oefenwedstrijden die ter voorbereiding op het eindtoernooi dienen plotseling met vijf verdedigers gaan acteren. De 'wingbacks' moeten dan spelers met snelheid en loopvermogen zijn.
Blind, die in de huidige 4-3-3 van Oranje prima als linksback uit de voeten kan, zal dan pas op de plaats moeten maken. Dan komen juist spelers als Wijndal en Malacia in beeld en wie weet wil Van Gaal alvast uitproberen om te kijken welke van die twee spelers hij het liefst over de linkerkant wil zien draven. Een uitverkiezing voor Rensch, die de vorige keer buiten de boot viel, ligt gezien zijn gebrek aan speeltijd bij Ajax niet binnen de lijn der verwachtingen.
Buitenspelers: veel kanshebbers die het laten zien
De voorselectie van het Nederlands elftal bevat maar liefst zeven spelers die als vleugelaanvaller uit de voeten kunnen. Best veel, zeker omdat de bondscoach te pas en te onpas aangeeft dat hij eigenlijk niet genoeg buitenspelers heeft om 4-3-3 mee te kunnen spelen. Voor de wedstrijden tegen Noorwegen en Montenegro zal het aantal van zeven teruggebracht moeten worden naar vijf.
Memphis Depay is sowieso één van die vijf, maar kan en zal als spits gaan spelen en dus houd je met de vier anderen een dubbele bezetting op beide kanten over. Steven Berghuis is als enige rechterspits ook verzekerd van een plekje, maar dan wordt het dringen. Cody Gakpo, Noa Lang, Arnaut Danjuma, Steven Bergwijn en Donyell Malen willen er ook graag bij zijn.
De blessure van Gakpo zou er wel eens voor kunnen zorgen dat de PSV'er een interlandperiode over moet slaan en dus hoeft er daarna nog maar één speler af te vallen. Maar wie moet dat worden? Danjuma is nog steeds in topvorm, Lang is de beste speler van Club Brugge, Malen maakt steeds meer minuten bij Dortmund en Bergwijn speelt in de zware Premier League.
Spits: één of twee stormrammen?
Zoals al aangegeven is met Memphis Depay de 'basisspits' wel zeker. Achter de aanvalsleider van FC Barcelona is er normaal gesproken plek voor één speler die voor plan B gebruikt kan worden. Tijdens de afgelopen periode kregen Luuk de Jong en Wout Weghorst echter allebei een plekje in de definitieve selectie en dat zou ook dit keer zomaar kunnen gebeuren.
Want wat als 'we' in de tachtigste minuut op 0-1 achter staan tegen Noorwegen? Hoe lekker is het dan om De Jong én Weghorst te kunnen brengen? Op een eerdere training gaf Van Gaal al aan dat bij plan B gebruik gemaakt kan worden van beide spitsen, die een kopduel kunnen winnen en doelgericht zijn.
Het nadeel van het oproepen van allebei is dat er een plekje in de selectie wegvalt voor een in vorm verkerende vleugelaanvaller, een middenvelder die er de afgelopen tijd altijd bij gezeten heeft of een linksback die Van Gaal wellicht wilde 'horen, zien en voelen' op de trainingen. Kun je dat verkopen als je De Jong bij Barcelona ziet aanmodderen en Weghorst de afgelopen drie wedstrijden miste?
Het aantal selectiespelers: risico op teleurgestelde tribuneklanten
Het laatste maar zeker niet onbelangrijke punt is het aantal spelers dat in de definitieve selectie terecht komt. Een maand geleden kregen 25 spelers te horen dat ze mee mochten naar Letland en de thuiswedstrijd tegen Gibraltar mee zouden maken. Uiteindelijk zijn er echter maar 23 spelers die op het wedstrijdformulier mogen komen te staan.
Dat betekende dat Van Gaal één van zijn vier keepers op de tribune neer moest zetten, maar ook een veldspeler teleurstelde. Nathan Aké en Marten de Roon waren tijdens de interlandperiode in oktober de spelers die zich moesten verbijten en dat is een situatie die je eigenlijk liever niet hebt. Met 23 spelers heeft namelijk iedereen het gevoel erbij te horen en een kans te maken op speeltijd.
Het nadeel aan een wat kleinere selectie is dan weer dat een eventuele schorsing niet opgevangen kan worden. Bij een blessure van een speler mag er nog een nieuweling aan de selectie worden toegevoegd, maar een schorsing door te veel gele kaarten mag daarvoor niet gebruikt worden. Met extra spelers achter de hand kun je dat probleem dan alsnog tackelen.