'De aanstelling van Van Bronckhorst wordt bij Rangers gezien als een coup'

'De aanstelling van Van Bronckhorst wordt bij Rangers gezien als een coup'

19-11-2021 15:00
14

Giovanni van Bronckhorst heeft grote schoenen te vullen bij Rangers FC, maar de Nederlandse trainer kan op de volledige steun van de achterban rekennen. De fans in Glasgow verheugen zich over zijn terugkeer: VoetbalPrimeur peilt de stemming.

Van Bronckhorst werd donderdag gepresenteerd als opvolger van Steven Gerrard, die halsoverkop naar Aston Villa vertrok. "De supporters van Rangers zijn nog steeds een beetje in shock dat Steven Gerrard echt weg is", vertelt Craig Mahood van The Scottish Sun in gesprek met VoetbalPrimeur. "Het ging allemaal zo snel dat er nog niet echt tijd is geweest om het te verwerken."

De voormalig middenvelder van Liverpool maakte zich in korte tijd razend populair op Ibrox. Hij leidde het voormalige Glasgow Rangers, dat in 2012 failliet werd verklaard en op het vierde niveau opnieuw moest beginnen, naar de eerste landstitel in tien jaar. "Dat, maakte van hem een legende. De fans zijn nu boos over zijn vertrek, maar zij realiseren zich dat ook. Het zal moeilijk worden om Gerrard te vervangen, gezien het werk dat hij geleverd heeft. Maar de fundering ligt er om door te pakken."

Toch is het haast onmogelijk om Gerrard te overtreffen, geeft Mahood toe. "Ik zou verrast zijn als we op korte termijn weer zoiets zien als vorig seizoen. De competitie zo comfortabel winnen, zonder één nederlaag, is geen eenvoudige opgave. Ook in Europa zette Gerrard een sterke reeks neer. Maar hij won slechts één prijs. In de Schotse bekertoernooien kan de club het beter doen en als voormalig bekerwinnaar met Rangers (tweemaal de Schotse FA Cup, éénmaal de League Cup, red.) zal Van Bronckhorst die graag binnenhalen. Verder staat het seizoen in het teken van het verdedigen van de titel en verder komen in de Europa League."

De voorwaarden om te presteren met Rangers zijn wel aanwezig. "Er staat bovenal een winnend team. De spelers die triomfeerden in de competitie zijn allemaal gebleven. De tribunes bleven vorig seizoen leeg, maar de huidige competitiestart laat zien dat ze het ook in volle stadions laten zien. Alleen: de cijfers in defensief opzicht waren vorig seizoen spectaculair, daar komen ze nu niet bij in de buurt", doelt Mahood op het feit dat The Gers in het kampioensjaar slechts dertien goals tegen kregen. Na dertien wedstrijden in de huidige jaargang staat de teller al op hetzelfde aantal.

De Schotse verslaggever roemt echter vooral de aanvallers. "Ze hebben een paar speciale spelers voorin, met Alfredo Morelos en Ryan Kent in het bijzonder. Glen Kamara blinkt ook uit, terwijl Joe Aribo en Ianis Hagi door hun goede vorm ook tot de 'topspelers' van Van Bronckhorst gerekend mogen worden." De Nederlander zal het vooral van het reeds aanwezige spelersmateriaal moeten hebben, want veel geld voor aankopen is er niet. "Ze hebben een goede slag geslagen met transfervrije spelers en het zou me niet verbazen als ze die methode weer toepassen."

Volgens Mahood is de doelstelling helder: Van Bronckhorst moet de Schotse titel verdedigen. "Rangers is opnieuw de favoriet na hun dominantie van vorig seizoen. Ze wonnen ook de eerste Old Firm van het nieuwe seizoen. Maar het zal niet van hetzelfde laken een pak worden, want Celtic lijkt ook weer in de buurt van zijn beste vorm te komen. Zij lijken een serieuze bedreiging te vormen. Rangers staat echter vier punten voor, dat is in deze fase een mooie marge."

Mahood weet dat de Rangers-fans niet kunnen wachten om Van Bronckhorst weer in de armen te sluiten. De Nederlander was tussen 1998 en 2001 zeer succesvol met de Schotse grootmacht, waarmee hij onder meer twee keer landskampioen werd. "De fans staan unaniem achter zijn aanstelling, het wordt zelfs gezien als een coup. Zijn succes met Feyenoord verdrijft zijn mindere periode in China naar de achtergrond. De ene grote naam neemt het over van de ander, zo wordt het gezien hier. We zijn allemaal reuze benieuwd naar hoe hij het gaat doen."

"Ik denk in ieder geval niet dat er verwacht wordt dat Van Bronckhorst veel gaat veranderen", aldus Mahood. "Gio lijkt een vergelijkbare speelwijze en tactiek te hebben als Gerrard. Net als Gerrard zal hij enorme steun krijgen van de supporters, die wat Nederlandse flair hopen te zien op Ibrox."

(Teun Buis/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie