'Heb het naar m’n zin in Italië, maakte al praatje met Koopmeiners en Dumfries'

'Heb het naar m’n zin in Italië, maakte al praatje met Koopmeiners en Dumfries'

03-12-2021 11:00
9

Abdou Harroui heeft zijn eerste maanden bij Sassuolo erop zitten en kijkt zijn ogen uit. De middenvelder ging in het slot van de transferwindow van Sparta naar Italië, waar hij nu gesetteld is. Harroui heeft nog geen basisplek kunnen veroveren, maar hij blijft geduldig.

Afgelopen zomer had Harroui bij Sparta de clubs voor het uitkiezen. De jeugdinternational werd onder meer gelinkt aan Nottingham Forest, Olympiakos Piraeus, Lille OSC, Galatasaray, Aston Villa en Sassuolo. De keuze viel uiteindelijk op laatstgenoemde. "Ik wilde sportief een stap maken vanuit Sparta. Sassuolo paste voor mij in dat plaatje", legt Harroui uit in gesprek met VoetbalPrimeur. "De laatste zes jaar is Sassuolo altijd tussen de zesde en twaalfde plek geëindigd in de Serie A. Het is dus een stabiele middenmoter in Italië. Daardoor leek dit me de juiste plek om me verder te ontwikkelen."

Harroui koos er dus niet voor om eerst nog een transfer in Nederland te maken, voordat hij naar het buitenland vertrok. "Als voetballer wil je natuurlijk voor het hoogst haalbare gaan", vertelt hij daarover. "Ik heb het er wel over gehad met mijn naasten, maar toen kwam Sassuolo langs. Daar ben ik vol voor gegaan."

Spijt van zijn beslissing heeft Harroui niet: het leven in Italië bevalt hem erg goed. "Ik heb het zeker naar mijn zin hier. Het is een mooi land met een mooie cultuur. Het voetbal is hier ook top. Ik heb inmiddels de randzaken om het voetbal heen al geregeld. Ik volg ook wekelijks Italiaanse lessen. Als iemand in het Italiaans tegen me praat, weet ik wat diegene zegt en hoe ik moet reageren."


Harroui viert de winnende goal van Maxime Lopez op bezoek bij Juventus

'Daar droomde ik als kleine jongen van'
Dit seizoen speelde Harroui wedstrijden op bezoek bij grote teams als Atalanta Bergamo en Juventus. Het contrast met de vorige voetbaljaargang is dus groot voor de tweebenige creatieveling: toen stond hij nog met Sparta op de kunstgrasmat van FC Emmen. "Met Atalanta en Juventus speel je gewoon tegen Europese topclubs, dat is natuurlijk een mooie ervaring. Daar droomde ik als kleine jongen al van. Als zoiets dan ook werkelijkheid wordt, ben je natuurlijk hartstikke trots op jezelf. Het Juventus-stadion is ook echt prachtig. Er zijn ook andere mooie stadions in Italië. Ze zijn over het algemeen wel een beetje oud, maar ze hebben wel iets moois en klassieks."

Buiten de stadions is ook de dynamiek in de Italiaanse competitie anders dan in Nederland, stelt Harroui. "Hier heb je een hele sterke top-acht, met allemaal topclubs. Bijna elke week spelen we dus tegen een grote club. Afgelopen week speelden we bijvoorbeeld tegen AC Milan (1-3 winst, red.) en Napoli (2-2, red.), daarna nemen we het nog op tegen Fiorentina en SS Lazio. Je speelt dus altijd leuke wedstrijden."

In de Serie A zijn ook veel andere Nederlandse spelers actief. Harroui speelde met Sassuolo al tegen meerdere landgenoten. "Na de wedstrijd maak ik soms een praatje met ze. Dat heb ik al gedaan met Strootman, Koopmeiners, Dumfries (spelend bij respectievelijk Cagliari, Atalanta en Internazionale, red.) en een paar andere Nederlandse boys. Ik spreek persoonlijk niet met ze af. Ik ben hier natuurlijk nog maar net en ken die boys nog niet echt goed."


Harroui in duel met Teun Koopmeiners

'Ik moet geduldig blijven'
Inmiddels heeft Harroui zeven wedstrijden namens Sassuolo op zijn naam staan. De geboren Leidenaar is echter nog geen basisspeler bij zijn nieuwe club. "Ik heb heel de voorbereiding gemist bij Sassuolo", legt Harroui uit. "Ik sloot pas in de laatste twee dagen van de transferperiode aan. Toen ik kwam, waren er al twee of drie competitiewedstrijden gespeeld. Als je aansluit, heb je ook even tijd nodig om te wennen aan het Italiaanse voetbal en aan het team."

"Ik begrijp dus wel dat ik nog geen basisspeler ben, maar ik weet zeker dat het wel gaat komen", gaat Harroui verder. "De trainers hebben vertrouwen in me. Als voetballer is het lastig om geduldig te blijven, maar dat móét ik wel doen. Ik wil natuurlijk spelen, maar ik begrijp de situatie."

In zijn nieuwe omgeving vergeet Harroui zijn oude club niet. "Als ik niet op dezelfde dag speel, kijk ik altijd de wedstrijd van Sparta. Het is natuurlijk jammer om ze nu te zien struggelen", doelt hij op de matige seizoenstart van Sparta. "Ik hoop dat ze nog flink wat punten gaan pakken. Sparta is toch wel mijn club, waar ik de jeugdopleiding heb doorlopen en waar ik onder meer mijn Eredivisie-debuut maakte. Ik hoop dat ze in de Eredivisie blijven", besluit Harroui.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie