Kroatië hekelt Sierd de Vos na Besiktas-Ajax: 'Wat een beschamend gedrag'

Kroatië hekelt Sierd de Vos na Besiktas-Ajax: 'Wat een beschamend gedrag'

25-11-2021 11:55 Laatste update: 12:11
234

Sierd de Vos ligt onder vuur in Kroatië. De commentator van Ziggo Sport liet zich voorafgaand aan het Champions League-duel tussen Besiktas en Ajax weinig vleiend uit over Domagoj Vida, verdediger van de Turkse ploeg.

"Besiktas heeft ontheffing aangevraagd voor het meespelen van Vida. Die is namelijk zo lelijk, die mag normaal gesproken niet spelen op dit tijdstip, omdat er kinderen kijken", zo liet De Vos zich woensdagavond ontvallen. Ziggo deelde het fragment aanvankelijk via Twitter, maar de video werd snel weer verwijderd. De uitspraken worden desondanks groot opgepikt in Kroatië, het geboorteland van de 32-jarige mandekker.

Onder meer de grootste kranten van Kroatië, 24Sata en Jutarnji List, besteden aandacht aan de Nederlandse commentator. 'Sierd de Vos is een man die Domagoj Vida voor het eerste fluitsignaal brutaal belachelijk heeft gemaakt en beledigd. Wat hem ertoe bracht zulke uitspraken te doen, daar kunnen we alleen maar over speculeren', schrijft Jutarnji. De krant vermoedt dat het alles te maken heeft met de reputatie van Vida in Nederland als 'knipoog-Kroaat'. 

Ajax stond bijna tien jaar geleden op de drempel van de achtste finales van de Champions League, maar een bizarre avond kostte de Amsterdammers de kop: Olympique Lyon won met 1-7 van Dinamo Zagreb - na een 1-1 ruststand - en schakelde Ajax op doelsaldo uit. Vida, destijds speler van Dinamo, drukte de bal na de 1-5 in de handen van Bafetimbi Gomis, gevolgd door een knipoog. 'De Nederlanders klaagden dat de wedstrijd was gemanipuleerd, maar konden niets bewijzen', stelt 24Sata. 'Vida bleef echter gehaat in Nederland.'

'Dat is echter zeker geen excuus voor dergelijk beschamend gedrag...', vervolgt het dagblad over de actie van De Vos. Zelfs het Duitse BILD spreekt schande van het commentaar: 'Was für eine Entgleisung im TV!, wat een ontsporing!'