Derksen ontdekt Hoedemakers (Cambuur): 'Overstap uit KKD ging redelijk vanzelf'

Derksen ontdekt Hoedemakers (Cambuur): 'Overstap uit KKD ging redelijk vanzelf'

03-12-2021 12:30 Laatste update: 12:36
25

De vaste volger van het Keuken Kampioen Divisie-schakelkanaal kent hem al langer, nu maakt ook de Eredivisie kennis met Mees Hoedemakers. Promovendus SC Cambuur draait vooralsnog keurig mee in de Eredivisie-subtop, met de 23-jarige Zaandammer als spelmaker voor zijn verdediging. VoetbalPrimeur spreekt met Hoedemakers over zijn ontwikkeling in het geel-blauw.

Derksen is onder de indruk
Cambuur won op 21 november van FC Utrecht en die wedstrijd werd één dag later nabesproken in Veronica Inside. Johan Derksen zag de nummer zes, ene 'Bonemaker', uitblinken op het Cambuur-middenveld. "Waanzinnige speler, die was echt de ster van het veld tegen FC Utrecht. Hij blufte iedereen af op dat middenveld, zo balvast die jongen."

Hoedemakers zelf zat toen niet voor de tv, maar is door vrienden en kennissen wel geattendeerd op die lovende kritieken. "Het is wel een paar keer doorgestuurd, ja", vertelt hij aan deze website. "Of het bij Cambuur ook onderwerp van gesprek was? Nee, eigenlijk niet. Ik vond het leuk om te horen, maar aan dat soort commentaren probeer ik sowieso niet te zwaar te tillen. Het kan de volgende keer weer helemaal anders zijn."

Feit is echter dat er steeds meer wordt gelet op Hoedemakers, die dit seizoen nog geen minuut heeft gemist. Tijdens de uitwedstrijd tegen NEC van vrijdagavond werd Hoedemakers vanaf de aftrap al geschaduwd door NEC-spelmaker Jordy Bruijn. "Ja, dat zei hij ook al", lacht Fenomees. "Het gebeurt wel steeds vaker, tegenstanders gaan meer rekening met me houden dan in het begin van het seizoen. Maar ik kom met mijn loopvermogen meestal wel een paar keer per wedstrijd vrij. Dat zag je ook bij die eerste goal van ons, toen ik toch uit zijn rug wegliep."

Naar de overkant van de Afsluitdijk
Hoedemakers heeft dit seizoen volop Eredivisie-ervaring op kunnen doen, nadat hij het jarenlang moest doen met vijftien minuten op de teller. Hij debuteerde in mei 2018 tijdens AZ-PEC Zwolle en tekende vervolgens een nieuw contract: sindsdien is het echter bij dat ene kwartiertje namens AZ 1 gebleven. "Ik trainde sinds de winterstop van dat seizoen al constant mee met de A-selectie en ik zou ook meer minuten gaan maken, maar dat is er niet van gekomen, nee. Fredrik Midtsjö en Teun Koopmeiners stonden toen al op het middenveld, ook geen slechte spelers natuurlijk."

In 2019 ging Hoedemakers aan de andere kant van de Afsluitdijk aan de slag: trainer Henk de Jong en technisch manager Foeke Booy bouwden aan een team dat uiteindelijk twee jaar lang de Keuken Kampioen Divisie zou domineren. Hoedemakers sloot in eerste instantie als huurling aan, maar nam al een voorschot op een mogelijk langer verblijf. "Ik was expliciet op zoek naar een club waar ik als nummer zes kon spelen, dat zag Cambuur ook in mij. En het was zo dat ik in feite al weg was bij AZ. Alleen mijn laatste contractjaar moest nog afgekocht worden, dat werd van tevoren geregeld door een optie tot koop (die Cambuur uiteindelijk in het voorjaar van 2020 zou lichten, red.)."

Jamie Jacobs kwam tegelijk met Hoedemakers mee: de twee speelden bij Jong AZ al samen en weten elkaar ook in Leeuwarden al drie seizoenen lang prima te vinden. "Ik heb de keuze voor Cambuur voor mijn eigen ontwikkeling en vanuit mijn perspectief gemaakt, maar het was wel plus plus dat hij ook die kant op ging. Jamie is wel een speler die ik qua diepgang en werklust en ook qua persoonlijkheid kan waarderen, wij liggen elkaar heel goed."

Geen Serie B, maar Eredivisie-rentree
Bij Cambuur kreeg Hoedemakers in eerste instantie te maken met het trainersduo De Jong-Sandor van der Heide, voordat de assistent van De Jong wegens oververmoeidheid zijn taken neer moest leggen. "Toen is er vanaf het begin heel erg op tactiek gehamerd en hebben we daar veel op getraind. En dat zit er nu nog steeds in, omdat we nog steeds dezelfde spelers hebben. Dus over tactiek wordt niet eens meer zo heel veel gesproken. We trainen gewoon op onze vastigheden en af en toe moet je iets aanpassen – wat verdedigender spelen als je voor staat, dat soort dingen – dat zit er wel goed in. En het motiveren, scherp houden, doelstellingen halen, gefocust blijven, per week, per maand en kwartaal kijken: dat is wel een grote kracht van Henk."

Inmiddels zijn we één bijna-promotie, één geldig kampioenschap en een prima start van het Eredivisie-seizoen verder. Aan de basisopstelling van Cambuur is in de tussentijd dus niet veel veranderd. "Er moest (na het vertrek van doelpuntenkanon Robert Mühren, red.) wel een nieuwe spits komen, maar er lag inderdaad een goede basis, anders word je ook niet twee jaar achter elkaar kampioen." Ook Hoedemakers bleef Cambuur trouw, ondanks interesse van onder meer het Italiaanse Lecce. "Ik heb het wel overwogen, zeker. Maar de keuze voor de Eredivisie was voor mij een makkelijke, dat is altijd wel een doel slash droom geweest. Ik wist dat ik bij Cambuur in principe mijn plekje zou hebben in de Eredivisie, dat wilde ik zeker niet weggooien."

En dus is Hoedemakers drie jaar na zijn debuut definitief terug op het hoogste niveau. "De wedstrijden tegen PSV en vooral Ajax waren wel leermomenten: elk foutje wordt afgestraft en bijna elke kans is een goal, dat is een groot verschil met de Keuken Kampioen Divisie. Maar verder was het alleen op een gezonde manier wennen aan de Eredivisie. Ik wil niet zeggen dat het gemakkelijk is gegaan, maar die overstap ging wel redelijk vanzelf." En dat is ook Johan Derksen niet ontgaan.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie