Dit verdienden PSV, Feyenoord, AZ en Vitesse in de groepsfase

Dit verdienden PSV, Feyenoord, AZ en Vitesse in de groepsfase

09-12-2021 22:58 Laatste update: 10-12-2021 11:51
68

Waar Ajax tientallen miljoenen verdient in de Champions League, moeten de Nederlandse deelnemers aan de Europa League en Conference League met beduidend minder genoegen nemen. Wat hebben PSV, Feyenoord, AZ en Vitesse tot dusver bij elkaar gespeeld aan prijzengeld? VoetbalPrimeur maakt een optelsom van de Europese inkomsten.

Europa League
PSV
PSV was dit seizoen de enige Nederlandse club in de Europa League, maar hoopte aanvankelijk op deelname aan de Champions League. Als verliezend team in de play-offs van het miljardenbal, kreeg de club wel vijf miljoen euro. Voor de eerste twee voorrondes ontving de ploeg van Roger Schmidt al 100.000 euro.

Wedden

Meer odds

De Eindhovenaren hadden dus al 5,2 miljoen op zak, toen ze instroomden in het tweede Europese clubtoernooi. Voordat de bal ging rollen deelde de UEFA nog eens een kleine tien miljoen euro uit vanwege de startpremie (3,63 miljoen euro), de coëfficiëntenbonus (3,56 miljoen euro) en de marketpool van vermoedelijk ongeveer 2,5 miljoen.

Elke overwinning in de groepsfase leverde 630.000 euro op en een remise was goed voor 210.000 euro. PSV boekte zeges op Sturm Graz en speelde één keer gelijk tegen Real Sociedad en AS Monaco. Daarmee speelde de formatie van Schmidt 1,68 miljoen bijeen. Door de nederlaag van donderdag in San Sebastián zit het Europa League-avontuur er wel op. PSV is aangewezen op een tussenronde in de Conference League, maar kan ook in dat toernooi nog goed boeren.

Het spelen van de tussenronde is meteen goed voor een bedrag van 300.000 euro. Als de Eindhovenaren zich plaatsen voor de achtste finale van het derde Europese clubtoernooi, dan levert dat een bonus van 600.000 euro op. Vervolgens zijn er bonussen van 1 miljoen euro voor de kwartfinale, 2 miljoen euro voor de halve finale en 3 miljoen voor een finaleplek te verdienen. Bij winst van de Conference League stroomt er nog eens twee miljoen extra de clubkas in.

PSV haalde aan recettes vermoedelijk zo'n drie miljoen euro binnen, maar dat is nog niet met zekerheid te zeggen en wordt pas duidelijk zodra de club zijn jaarverslag bekendmaakt. Dat bedrag had hoger kunnen zijn zonder de coronarestricties. Alleen tegen AS Monaco was het Philips Stadion helemaal uitverkocht, tegen Sturm Graz moest het stadion zelfs leeg blijven.

Met in totaal 14.374.000 miljoen euro weet PSV ook nu de kas al aardig te spekken. Als je de geschatte inkomsten van de marketpool en recettes daarbij optelt, dan heeft het Europese avontuur op dit moment ongeveer 20 miljoen euro opgeleverd. Hoeveel daar nog bijkomt, wordt na de winterstop duidelijk.

Conference League
Feyenoord, AZ en Vitesse
Zoals de bedragen in de Europa League lager liggen dan in de Champions League, valt er in de Conference League weer minder te verdienen dan in de Europa League. Toch zijn de verschillen een stuk kleiner.

Feyenoord, AZ en Vitesse ontvingen ieder een startpremie van 2,94 miljoen. De Alkmaarders kregen een coëfficiëntenbonus van 1,25 miljoen, de Rotterdammers van 1,09 miljoen en de Arnhemmers van 587.000 euro.

In de groepsfase is een overwinning goed voor 500.000 euro en een gelijkspel levert 166.000 euro op. Voor vier zeges en twee gelijke spelen ontvingen Feyenoord en AZ elk 2,332 miljoen. Met drie zeges en een gelijkspel haalde Vitesse 1,666 miljoen op.

De Arnhemmers wonnen donderdag van Mura, maar door het uitgestelde duel van Tottenham Hotspur is het nog onduidelijk of het Europese avontuur een vervolg krijgt. De tweede plek in de poule zou 325.000 euro opleveren. Zowel Feyenoord als AZ verzekerde zich eerder al van de groepswinst. Dat levert beide clubs een bonus van 650.000 euro op. Daar komt gelijk een bedrag van 600.000 euro bovenop voor het bereiken van de achtste finales.

Feyenoord is zodoende verzekerd van 7.590.000 miljoen euro aan inkomsten. Voor AZ ligt bij de UEFA een cheque klaar van 7.768.000 miljoen euro na de groepsfase. Net als PSV in de Europa League krijgen Feyenoord, AZ en Vitesse ook nog geld uit de marketpool en van recettes. Vooral voor de Rotterdammers zijn, gezien de grootte van De Kuip, de druiven zuur door de coronarestricties.

Zoals hierboven al bij PSV aangegeven, kan de teller verder in het toernooi nog meer oplopen. Kwartfinalisten ontvangen 1 miljoen, halvefinalisten 2 miljoen en finalisten 3 miljoen. De winnaar krijgt een extraatje van 2 miljoen.