PSV neemt koppositie weer over van Ajax na overtuigende zege op RKC

19-12-2021 18:39
172

PSV heeft de koppositie weer overgenomen van Ajax. Op bezoek bij RKC Waalwijk won de ploeg van trainer Roger Schmidt vrij simpel met 1-4 door doelpunten van Yorbe Vertessen (2x), Cody Gakpo en Phillipp Mwene. Jens Odgaard zorgde in de slotfase voor een eretreffer namens RKC.

PSV nam meteen vanaf het eerste fluitsignaal het heft in handen in Waalwijk en zette de thuisploeg vast op de eigen helft. De gasten vergaten zichzelf echter lang te belonen: er werden een aantal grote kansen om zeep geholpen. Het leek van kwaad naar erger te gaan voor PSV, dat nog voor de rust Ritsu Doan (hoofdblessure) en Armindo Bruma (hamstring) uit zag vallen met blessures.

Eén van de invallers nam zijn ploeg echter bij de hand: Vertessen zette PSV na 34 minuten spelen op voorsprong door de bal op fraaie wijze achter RKC-keeper Etienne Vaessen te knallen. Het was het startsein voor PSV om op zoek te gaan naar meer doelpunten. Mario Götze dacht met zijn eerste Eredivisie-treffer van dit seizoen de 0-2 te maken, maar na ingrijpen van de VAR werd het doelpunt afgekeurd vanwege buitenspel.

Na rust lukte het PSV om in rap tempo afstand te nemen van RKC. Gakpo mocht aanleggen vanaf de stip na een overtreding van Melle Meulensteen. De PSV-aanvoerder faalde niet en schoot de bal achter Vaessen. Acht minuten na de 0-2 zette Mwene de 0-3 op het scorebord, en hoe. De PSV-back stoomde op en schoot de bal zo'n beetje vanaf de achterlijn in het doel van RKC.

Hiermee was het verzet van de thuisploeg gebroken. Vertessen maakte niet veel later zijn tweede van de wedstrijd, Jens Odgaard deed in de slotfase nog wat terug namens RKC. PSV kreeg vervolgens nog een aantal goede kansen om aan het doelsaldo te werken, maar de bal wilde er niet meer in. Zo raakte Ibrahim Sangaré nog de paal.

Door de overwinning klimt PSV weer over Ajax heen op de Eredivisie-ranglijst. De Eindhovenaren staan eerste met 40 punten uit 17 wedstrijden, Ajax volgt op één punt. Nummer drie Feyenoord staat op 36 punten.