'Unnerstall heeft vijftig procent salaris ingeleverd om in Eredivisie te spelen'

'Unnerstall heeft vijftig procent salaris ingeleverd om in Eredivisie te spelen'

28-12-2021 10:30 Laatste update: 16:35
63

Lars Unnerstall is voor zowel VVV-Venlo als FC Twente een schot in de roos gebleken. De 31-jarige Duitser was na zijn komst naar Nederland meteen een van de beste keepers van de Eredivisie en maakte na één jaar de reuzenstap van VVV naar PSV. VoetbalPrimeur spreekt technisch directeuren Stan Valckx (VVV) en Jan Streuer (FC Twente).

Valckx herinnert het zich nog als de dag van gisteren: hij had Unnerstall aan het werk gezien bij Schalke 04 en besloot zijn naam op een lijstje te zetten, al ging hij er eigenlijk van uit dat de doelman onhaalbaar was voor VVV, zo vertelde Valckx begin dit jaar al aan TC/Tubantia. Toen hij Unnerstall op de bank zag verpieteren bij Fortuna Düsseldorf, besloot hij in actie te komen. Valckx had nog steeds twijfels bij zijn haalbaarheid, maar stapte toch in de auto richting Düsseldorf om Unnerstall met eigen ogen te bekijken op de training.

"We hebben trainingen van hem bekeken en vonden dat hij de kwaliteiten had voor de Eredivisie. Ik heb ook contact gehad met Huub Stevens (Unnerstall speelde bij Schalke, waar Stevens destijds trainer was, red.) en die was erg positief, ook over zijn karakter", zegt Valckx tegen VoetbalPrimeur. "Hij verdiende echter zoveel in de 2. Bundesliga, waardoor ik dacht dat het moeilijk zou worden."

"De spelers verdienen daar veel meer dan dat ze bij ons kunnen verdienen en in Duitsland krijgen ze ook nog eens een premie per punt. Spelers die uit de 2. Bundesliga komen, weten dat ze vaak vijftig procent van hun salaris in moeten leveren. Financieel moesten we ver gaan voor Lars. Hij was een dure speler, maar dat was hij meer dan waard. Hij heeft vijftig procent ingeleverd om in de Eredivisie te kunnen spelen. Aan de andere kant bieden we ze een podium waarop ze zich kunnen laten zien."

VVV zwemt niet in het geld en dus moet de club creatief zijn en tegelijkertijd een beetje geluk hebben. Valckx maakte serieus werk van Unnerstall en stak zijn nek voor hem uit. "Ik geef de zaakwaarnemer een indicatie van wat we zouden kunnen betalen. Als hij mogelijkheden ziet en ook de speler ervoor openstaat, kunnen we daar uitkomen. Zo hebben we ook Peniel Mlapa opgepikt bij Dynamo Dresden, die verdiende zelfs nog meer dan Lars, en Lennart Thy bij Werder Bremen. We zoeken spelers die sportief een stapje terug willen doen, om er daarna weer een of twee vooruit te zetten. Lars heeft zowel sportief als financieel een stap vooruit gezet. Hij is via VVV in de top terechtgekomen."

'Stond hij ineens naast ons met carnaval'
Valckx besefte al snel dat VVV met het binnenhalen van Unnerstall een homerun geslagen had. "Toen het rond was, is onze keeperstrainer John Roox, die een hele belangrijke rol speelde, met Lars aan de slag gegaan. Hij heeft vanaf het eerste moment punten gepakt voor VVV en was ook populair bij de supporters en de spelers. Hij had een voorbeeldfunctie en kwam bijvoorbeeld op vrije dagen trainen. En als het tegen zat, pepte hij de ploeg op. Danny Post was de aanvoerder, maar ook Lars werd snel een leider. Het mentale zat bij hem meer dan goed en hij was heel betrokken. Toen hij bij PSV zat, kwam hij met zijn vrouw naar Venlo om carnaval te vieren. Stond hij maandagmiddag ineens naast ons in de kroeg. Verkleed en al, dat was geweldig. Dat zegt alles over zijn betrokkenheid en dat hij het erg naar zijn zin gehad heeft in Venlo", zegt Valckx.

Unnerstall en Giorgos Giakoumakis zijn twee perfecte voorbeelden van spelers die aan VVV een prachtige transfer over hebben gehouden. "Ik zeg vaak tegen spelers in wie we geïnteresseerd zijn dat Nederland een paradijs is, vooral voor jonge voetballers. Niet alleen vanwege de manier van spelen, maar ook omdat de jeugd veel kansen krijgt."

VVV kon Unnerstall voor één jaar vastleggen. Langer was simpelweg niet mogelijk, helemaal niet nadat de Duitser de ene na de andere bal uit het doel haalde en de interesse van veel clubs wekte. Het werd uiteindelijk PSV, dat Unnerstall transfervrij vastlegde. "We hebben een goede band met PSV en hadden het geluk dat we hem nog een jaar konden huren voor een hele schappelijke prijs. Anders zijn deze constructies niet mogelijk. We probeerden al in oktober om Lars langer vast te leggen, maar hij wilde kijken wat er op zijn pad zou komen en dat is ook logisch. Er was veel meer interesse voor Lars, want twee subtoppers uit de Eredivisie waren ook concreet. Lars laat het nu ook bij FC Twente wekelijks zien. Voor hen is het een topaanwinst."

Via PSV naar FC Twente
Bij PSV was Unnerstall vooral stand-in en keepte hij slechts vijftien Eredivisie-wedstrijden. Unnerstall besloot zijn contract bij PSV niet te verlengen, mede omdat hij dichterbij huis wilde wonen. FC Twente werd uiteindelijk zijn nieuwe club. "Ik werd gebeld door de zaakwaarnemer of we interesse hadden in Lars Unnerstall", weet Streuer nog. "Omdat het de bedoeling was dat Joël Drommel verkocht zou worden, zijn we daar meteen mee aan de slag gegaan. Ron Jans stond er ook achter."

"Hij liet een huis bouwen vlakbij zijn woonplaats (Ibbenbüren, red.) en dat viel mooi samen. We namen natuurlijk wel een risico omdat Drommel nog niet weg was. Als we hadden gewacht tot Joël vertrokken was, dan was dit nooit gelukt. We hebben het initiatief genomen en vonden dat we dit moesten doen. Als Lars niet transfervrij was geweest, was het erg moeilijk geworden omdat we dan een transfersom neer hadden moeten leggen, terwijl we met Drommel nog een andere keeper in huis hadden. Wij gingen ervan uit dat hij weg zou gaan, soms moet je ook gewoon een risicootje nemen."

Streuer kende de keeper Lars Unnerstall al wel. "Maar we hebben hem vooral leren kennen bij VVV. Lars is een goede jongen en keept geweldig. Mensen houden van een keeper zoals hij. Je hoort mensen wel eens zeggen dat hij niet zo goed meevoetbalt, maar ik zie hem weinig domme dingen doen hoor. Hij weet precies wat hij kan. Je kunt wel een keeper willen die overal goed in is, maar haal die als club maar eens binnen."

Streuer haalde afgelopen zomer met onder meer Ricky van Wolfswinkel, Michel Vlap, Robin Pröpper en Michal Sadílek belangrijke spelers naar Twente, maar Unnerstall hoort ongetwijfeld ook in het rijtje topaanwinsten. "Het is voor een elftal echt heel belangrijk dat er een goede keeper in het doel staat. Je hebt een probleem als je wel een goed elftal hebt, maar geen goede keeper. We zijn heel blij met Lars en het publiek is dat ook. Het is een prettige jongen die goed in de groep ligt. We hebben geluk gehad en wat risico genomen. Het is goed afgelopen, dus mooier kan het niet."

Drommel
Tegenover de komst van Unnerstall stond het vertrek van Drommel naar PSV, dat om en nabij de drie miljoen euro betaalde. In Eindhoven heeft de doelman moeite om te overtuigen, maar Streuer ziet het desondanks wel goedkomen. "Hij heeft wat fouten gemaakt, maar bij PSV is er natuurlijk veel meer druk."

"Bij de gemiddelde club krijg je meer ballen en kom je sneller in de wedstrijd, terwijl bij PSV bijna alles goed moet gaan. Bij een club die wat lager speelt wordt dat makkelijker geaccepteerd. Als je voor behoorlijk wat geld gekocht bent, moet je het ook waarmaken. Hij moet hier doorheen en ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt", besluit Streuer.

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)