Eredivisie-topscorer in vergetelheid in Schotland: 'Ik hoop dat het goedkomt'

Eredivisie-topscorer in vergetelheid in Schotland: 'Ik hoop dat het goedkomt'

31-12-2021 13:00 Laatste update: 13:16
42

Vorig seizoen werd hij nog Eredivisie-topscorer bij degradant VVV-Venlo, maar in Schotland heeft Giorgos Giakoumakis zijn draai nog niet kunnen vinden. De Griekse spits wordt geteisterd door blessures en scoorde tot dusver slechts één keer voor Celtic. VoetbalPrimeur duikt in de situatie van Giakoumakis.

Giakoumakis was dé revelatie van de vorige Eredivisie-jaargang. De zesvoudig Grieks international kon niet voorkomen dat VVV degradeerde, maar werd wel topscorer met 26 goals. Het gebeurde niet eerder dat een speler die meeste goals maakte in de Eredivisie, tegelijkertijd een niveau naar beneden ging met zijn ploeg. Het werd dan ook snel duidelijk dat Giakoumakis na één seizoen zou vertrekken uit Venlo, maar het duurde lang voordat een transfer daadwerkelijk van de grond kwam.

Op Deadline Day was de VVV-exit van de aanvaller pas in kannen en kruiken: hij zette zijn handtekening onder een vijfjarig contract bij de Schotse grootmacht Celtic. Er was naar verluidt ook interesse van Werder Bremen, maar de Duitsers haakten af. Celtic betaalde ongeveer 2,5 miljoen euro, exclusief bonussen, voor Giakoumakis. De doelpuntenmaker heeft zijn transfersom echter nog niet waar weten te maken. Giakoumakis kwam met een trainingsachterstand binnen bij Celtic en toen hij op het punt stond om tegen Raith Rovers zijn debuut te maken, raakte de 27-jarige aanvalsleider geblesseerd in de warming-up.

In de weken daarna was het geluk ook niet aan de zijde van Giakoumakis: in oktober en november speelde hij acht wedstrijden, waarin hij slechts één keer scoorde. In het thuisduel met Livingston kreeg Giakoumakis tweemaal de kans om zichzelf onsterfelijk te maken bij de Celtic-fans, maar hij faalde: de Griek miste in het slot van de wedstrijd een strafschop én een grote kans van een meter of vijf. Enkele weken later belandde de man uit Iraklion opnieuw in de lappenmand met een blessure, waar hij nog altijd mee kampt.

Club en fans geduldig, op papier tweede spits
De Celtic-fans hebben tot dusver weinig kunnen zien van Giakoumakis. Toch krijgt de oud-spits van VVV de tijd, stelt clubwatcher Anthony Joseph van Sky Sports. "Na de wedstrijd tegen Livingston kreeg Giakoumakis faire kritiek, het was niet over the top. De Celtic-fans denken nu niet dat hij er niks van kan: de aanhang geeft nieuwe spelers de tijd om hun draai te vinden. De supporters hebben zeker nog niet het beste van Giakoumakis gezien. Maar als je aan ze vraagt wat ze van hem vinden, zullen de momenten tegen Livingston naar boven komen."

In Groot Brittannië wordt de term One Season Wonder vaak al snel in de mond gelegd. Ondanks het grote contrast tussen de Giakoumakis van dit seizoen en die van het vorige, wordt de spits nog niet zo genoemd door de meeste Celtic-supporters. "Sommige fanmedia kunnen beweren dat hij een One Season Wonder is", stelt Joseph. "Ik denk alleen dat de meerderheid van de supporters iemand ziet die vooruitgang boekt. Er is nog steeds veel hoop en er zijn veel verwachtingen van Giakoumakis. Hij heeft veel tijd om zijn potentieel waar te maken. Als Giakoumakis in twee seizoenen amper goals maakt en bijna geen wedstrijden speelt, wordt hij waarschijnlijk wél een One Season Wonder gemoed. Dat is alleen nog erg ver weg."


Giakoumakis in zijn laatste wedstrijd voor VVV, op bezoek bij Ajax

Celtic geeft zijn miljoenenaankoop ook de tijd: de clubleiding heeft hem nog lang niet afgeschreven. Giakoumakis is op papier echter wel de tweede spits bij de Schotse recordkampioen, achter de verrassend goed presterende Kyogo Furuhashi. In de tweede seizoenshelft liggen er desondanks kansen. Giakoumakis is een ander soort spits dan Furuhashi: laatstgenoemde is klein, snel, behendig en van nature geen echte nummer negen. De Griek is minder beweeglijk, maar bewees in de Eredvisie wel een neusje voor de goal te hebben en kan vanuit alle hoeken en standen scoren. Als Celtic tegen een defensieve tegenstander speelt, is het waarschijnlijk dat Giakoumakis in beeld komt bij manager Ange Postecoglou.

Licht aan het einde van de tunnel
Op dit moment kijkt Celtic in onder meer Japan rond voor nieuwe aanvallende versterkingen. De naam van spits Daizen Maeda wordt al genoemd. Als de club een nieuwe goalgetter haalt, dan ligt het niet voor de hand dat Giakoumakis wordt verkocht. Dat geldt niet voor derde spits Albian Ajeti, die teleurstelt op Celtic Park. Het zou wel kunnen dat Giakoumakis een plekje in de pikorde daalt als hij te maken krijgt met een nieuwe concurrent. De tijd begint dus langzaam te dringen voor het opleidingsproduct van Atsalenios FC.

In het nieuwe jaar krijgt Giakoumakis waarschijnlijk genoeg kansen om het tij te keren. Celtic is nog actief in de competitie, beker en Conference League en heeft daardoor te maken met een overvol programma. Het lijkt uitgesloten dat Furuhashi al die wedstrijden in actie kan komen. Aan Giakoumakis de taak om zichzelf te bewijzen als hij de kans krijgt van Postecoglou. In het meest gunstige geval kan de Griek zelfs uitgroeien tot eerste spits: Furuhashi kan namelijk ook erg goed uit de voeten als buitenspeler.


Furuhashi juicht na zijn goal op bezoek bij Aberdeen

Al met al heeft Giakoumakis een moeilijk eerste half jaar achter de rug bij zijn nieuwe club. Toch zijn er nog genoeg stippen op de horizon voor hem, al is enige haast wel geboden. Clubwatcher Joseph denkt dat het goedkomt met Giakoumakis. "Ja, ik hoop het. Als hij zijn oude niveau weet te halen, gaat hij weer goals maken. Hij heeft een ongelukkige tijd gehad tot nu toe, maar dat kan zó makkelijk weer veranderen in de komende maanden. Dat is vaker gebeurd bij spitsen van Celtic en Rangers FC."

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie