De eerste seizoenshelft in cijfers: de specialisten spelen bijna allemaal bij Ajax

De eerste seizoenshelft in cijfers: de specialisten spelen bijna allemaal bij Ajax

De eerste seizoenshelft in de Eredivisie zit erop en dus is het tijd om op basis van cijfers en data terug te kijken. Het mag geen verrassing zijn dat de traditionele top-drie in de meeste lijstjes domineert en dat Ajax een aantal specialisten aflevert.

Topschutters en assistkoningen
De bekendste statistieken gaan uiteraard over het aantal doelpunten en het aantal assists dat een speler verzorgt. In beide categorieën levert Ajax de koploper: Sébastien Haller is door zijn twee goals tegen Fortuna Sittard nu alleen topscorer met twaalf doelpunten en Dusan Tadic gaf in de eerste achttien wedstrijden van dit seizoen maar liefst elf assists.

Op het lijstje met doelpuntenmakers doet Feyenoord het ook goed. Achter Haller vinden we Bryan Linssen terug, die elf goals heeft gemaakt en eventjes dacht dat hij als topscorer de kerstdagen in zou gaan. Guus Til doet het met tien competitietreffers ook uitstekend, net als Cody Gakpo dat op de assistenlijst doet. De PSV'er bereidde al negen goals van ploeggenoten voor.

De vele passes van Ajax
Het passing- en positiespel van Ajax vereist precieze passing en dat zien we ook terug in de cijfers. De top-drie van spelers met de meeste passes per wedstrijd spelen in Amsterdam: Daley Blind (gemiddeld 83,6 per wedstrijd), Jurriën Timber (80,8 per wedstrijd) en Lisandro Martínez (80,2 per wedstrijd) maken in dat opzicht de meeste indruk.

Qua percentage succesvol afgeleverde passes is het echter alleen Timber die daar uitmuntend scoort. De centrale verdediger van de regerend landskampioen is met 91,8 procent aan goed afgespeelde ballen koploper in dat klassement. Lutsharel Geertruida is de nummer twee in dat lijstje met 90,6 procent goede passes, maar de Feyenoorder speelde een stuk minder wedstrijden.

Gevaarlijke passes en steekballetjes
In het klassement met 'key passes' is terug te zien hoe veel passes er per wedstrijd gegeven worden waarmee een speler een gevaarlijke aanval kan inleiden. De fiere koploper in dat lijstje is opnieuw Tadic, die met gemiddeld 4,2 'key passes' per wedstrijd met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Luis Sinisterra, de nummer twee daar, geeft er immers gemiddeld 'maar' drie per wedstrijd. Orkun Kökcü en Gakpo (beiden 2,9) doen het daar ook goed.

De meeste steekballen worden echter gegeven in wedstrijden van PSV. De aanvallend ingestelde spelers proberen elkaar daar te bereiken met slimme balletjes tussendoor en wie dacht dat Mario Götze daar wel eens hoog zou kunnen scoren, komt bedrogen uit. Eran Zahavi is namelijk de speler die in de Eredivisie het vaakst een steekbal geeft en hij wordt op de voet gevolgd door Bruma. Zij doen dat respectievelijk gemiddeld 0,4 en 0,3 keer per wedstrijd.

Dribbels en voorzetten
Als het met succesvolle en gevaarlijke passes niet lukt, kun je je ook altijd wenden tot gevaarlijke vleugelaanvallers. Zij kunnen dan met een dribbel een paar man uitspelen of een gevaarlijke voorzet afleveren die tot een goal kan leiden. De speler die het meest dribbelt in de Eredivisie is niet Antony, maar Sinisterra. Hij rondt er per wedstrijd gemiddeld 3,5 succesvol af. Cody Gakpo staat met 2,7 succesvolle dribbels per duel als nummer twee op gepaste afstand.

De gevaarlijke voorzetten moeten we vooral van Tadic verwachten. De Serviër heeft dus al de meeste assists in de Eredivisie op zijn naam staan en dat is op zich logisch, aangezien hij per wedstrijd ook het vaakst de bal voor het doel gooit. Dat doet de aanvoerder van Ajax gemiddeld 2,9 keer per duel en dan is het aan Haller om er met die ballen vanaf de linkerkant wat van te maken.

Sterk in de lucht
De spits van Ajax is echter niet degene die het vaakst een kopduel wint. Dat is één van de weinige klassementen dat niet door een speler uit de traditionele top-drie wordt aangevoerd. De best koppende speler van de Eredivisie is namelijk Roberts Uldrikis van Cambuur. De Letse spits wint gemiddeld 4,2 kopduels per wedstrijd.

Daarmee troeft hij iedereen af, maar dat betekent niet dat er geen spelers van topclubs in de top-drie terug te vinden zijn. Op twee staat namelijk Gernot Trauner van Feyenoord, die met gemiddeld 4,1 gewonnen kopduels per wedstrijd bij Uldrikis in de buurt komt. Op plek zes komen we dan Edson Álvarez en Lisandro Martínez tegen, die 3,8 keer per wedstrijd een kopduel winnen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s