KNVB gaat geen volledige speelrondes schrappen: 'Iedereen moet zich aanpassen'

6 januari 2022 om 14:58

De KNVB is niet van plan om zomaar volledige speelrondes af te gelasten en wil het vooraf uitgestippelde schema in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie zo veel mogelijk respecteren, ook als de besmettingscijfers verder oplopen. Alleen als een team niet in staat is om een representatief elftal op de been te brengen, is uitstel mogelijk, vertelt manager competitiezaken Jan Bluyssen.

Bluyssen verklaarde eerder al dat clubs 'gewoon' moeten spelen als ze minstens twaalf veldspelers en één keeper tot hun beschikking hebben. Wel wordt er rekening gehouden met verschillen tussen de clubs, vult hij aan in gesprek met de NOS. "Ajax heeft veel meer profspelers op de loonlijst staan dan bijvoorbeeld Helmond Sport, dus de situaties per club kunnen enorm verschillen. Daarom nemen we per team de 25 spelers die het meest op het formulier hebben gestaan. Zijn er daarvan dertien of meer positief getest, mogen clubs pas vragen om uitstel."

Hele speelrondes uit de planning halen is dus geen optie, benadrukt Bluyssen. "De competitie moet door. Iedereen zal zich aan de omstandigheden moeten aanpassen. Er is geen ruimte om zomaar een speelronde uit te stellen." Dat zal dus alleen in individuele gevallen en in extreme situaties gebeuren. "Alleen als een club echt geen team op de been kan brengen, wordt een wedstrijd afgelast."