'Toen Spurs op de stoep stond en mij wilde hebben, zei mijn vader nee'

9 januari om 09:41

William Troost-Ekong staat op de Afrika Cup op het veld als aanvoerder van Nigeria. De verdediger met Nederlandse roots is trots op die prestatie en denkt terug aan hoe het voor hem allemaal begon: bij Tottenham Hotspur.

Troost-Ekong droomde er als vijftienjarige jongen van om aan de slag te gaan bij Spurs, maar dat leek er in eerste instantie niet van te komen. "Toen Spurs op de stoep stond en mij wilde hebben op vijftienjarige leeftijd, zei mijn vader 'nee'. Uiteindelijk botsten we, want ik wilde voetbal voorrang verlenen boven mijn school", vertelt de verdediger in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Er moest één ouder tekenen bij Spurs, want ik was nog te jong om alleen beslissingen te mogen nemen."

Waar zijn vader niet mee wilde werken, wilde zijn moeder dat wel. "Wat er toen bij Spurs gebeurde, hadden ze nog nooit meegemaakt, vertelden ze. Mijn Nederlandse moeder wilde wél tekenen. Dat was niet zo bijzonder, maar mijn moeder vroeg niet om meer geld, een auto of hulp bij het kopen van een huis, zoals dat zo vaak gebeurde in Engeland. Nee, mijn moeder vroeg om een privéleraar. Zo kon ik blijven studeren naast het voetballen."

Opvolger van Virgil van Dijk
Een doorbraak bij Spurs zat er voor Troost-Ekong niet in, waarna hij naar Groningen vertrok. Hij kreeg er rugnummer 4. "Het shirt van Virgil van Dijk, die net naar Celtic was vertrokken. Ik speelde in Oranje O19 met Davy Klaassen, Stefano Denswil, Adam Maher en Jürgen Locadia en ik wilde mezelf zo snel mogelijk in de Eredivisie laten zien."

Een succes werd het ook hier niet. "Tegen RKC stond ik in de basiself, maar in de rust gaf trainer Erwin van de Looi aan dat ik eruit moest want we gingen met drie in plaats van vier verdedigers spelen. Ik was aangeslagen, heb geschreeuwd en met schoenen gegooid", zo lacht Troost-Ekong nu. De verdediger kwam via de nodige omzwervingen bij Watford terecht en begint dinsdag met Nigeria aan de Afrika Cup.