Ajax negeert coronaregels: 'Ik vond het nodig om me wel te laten horen'

10 januari om 07:25

Eredivisie-directeur Jan de Jong heeft afgelopen week contact opgenomen met Ajax. De Amsterdamse club zou de coronaregels hebben genegeerd bij de terugvlucht vanuit Portugal.

Na vier positieve gevallen besloot Ajax de Algarve te verlaten. Het kwartet ging niet in quarantaine, maar reisde per privévliegtuig terug naar Nederland. Het leidde tot kritiek van demissionair minister Hugo de Jong en ook De Jong wijst op de bestaande protocollen.

"Hierover heb ik wel contact opgenomen met Ajax", zegt hij in De Telegraaf. "Wat ik daarbij gezegd heb, laat ik tussen ons. Maar ik vond het nodig om me wel te laten horen en vragen te stellen, zoals we dat ook vorig jaar hebben gedaan toen Ajax en Feyenoord zich niet hielden aan de quarantaineregels voor de Zuid-Amerikaanse spelers na de kerstvakantie."

Eredivisie-herstart
In de aanloop naar de herstart van de Eredivisie is het nog de vraag of alle wedstrijden door kunnen gaan. Zondag werden de Keuken Kampioen Divisie-duels Excelsior - ADO Den Haag en TOP Oss - Jong AZ afgelast door een corona-uitbraak in Rotterdam en Alkmaar. "Op basis van de situatie zoals die nu is bij de Eredivisie-clubs had er dit weekend geen wedstrijd in de Eredivisie afgelast hoeven worden, maar dat kan morgen alweer anders zijn", reageert De Jong.

Alleen als een club niet dertien spelers, onder wie één keeper, op de been kan brengen of als er sprake is van een acute uitbraak waarbij het aantal positieve gevallen in korte tijd erg is opgelopen, zullen wedstrijden uit het schema worden gehaald.