Wie krijgt de credits?
Journalisten zijn niet objectief. Ze zeggen wel dat ze het zijn, maar zijn het gewoonweg niet. In de Nederlandse sportjournalistiek zijn er ook vakbroeders die hun clubvoorkeur niet verhullen, maar er buiten hun werk voor uitkomen.
Dat levert vaak boeiende en levendige discussies op. Dit seizoen laten vooral de collega?s met een Feyenoord-hart van zich horen. Dat is ook niet zo gek, want ze zijn immers jarenlang verstoken geweest van het kleinste sportieve succes. Daarom fluisteren zij nu reeds van een ongekend groot feest op de Coolsingel, ergens halverwege april. Zij zien immers ook dat dit jaar alles anders lijkt te zijn in Rotterdam. Hoe snel een revolutie zich kan voltrekken bewijst Feyenoord dit jaar.
Verslagen en gedesillusioneerd gooide Erwin Koeman vlak voor de play-offs de handdoek. Na twee jaar kommer en kwel zag de sympathieke en zelfkritische oefenmeester geen verbetering meer voor de dolende selectie zonder hiërarchie. Een half jaar later staat Feyenoord op de rand van het winterkampioenschap, bloeien de talenten als nooit te voren en heerst er een serene rust rond de Kuip. Er was een klein relletje rond de Koreaan Lee, maar na een publieke waarschuwing van coach Bert van Marwijk is de ?Beckham van Azië? weer op het juiste spoor.
Nu Feyenoord weer weet wat winnen is, rijst bij mij de vraag wie de credits verdient van de razendsnelle wedergeboorte. Want qua aankopen verdient Peter Bosz een pluim, net als technisch adviseur Wim Jansen. Maar zij hadden logischerwijs niets kunnen beginnen zonder geld. Nog altijd is niet echt duidelijk waar Feyenoord in een dusdanig kort tijdbestek zoveel miljoenen vandaan heeft weten te halen. De uitgave van aandelen in een tweetal Talent Pools klinkt mooi, maar mensen die dichtbij het Rotterdamse vuur zitten reppen nog altijd over toegestopte miljoenen.
In principe is het ook niet zo belangrijk waar het geld vandaan komt. Veel crucialer is hoe het wordt uitgegeven. En dat is Bosz en Jansen wel toevertrouwd. Naast ervaring (Makaay, Van Bronckhorst, Hofland) is ook geïnvesteerd in talent (Slory en Bruins). Een verstandige keuze, helemaal toen Van Marwijk ook het Turkse toptalent Nuri Sahin op een presenteerblaadje aanbood. Die mix van talent en ervaring zorgt ervoor dat een jeugdproduct als Wijnaldum zich optimaal kan ontwikkelen en kan proeven van het eerste elftal.
Goed, ik vrees geen antwoord te kunnen vinden op de vraag wie de schouderklopjes in ontvangst mag nemen als het gaat om de Revolutie van Rotterdam. Ik volsta dan ook maar met de constatering dat juist in het jubileumjaar Feyenoord weer leeft als nooit te voren.
Met sportieve groet,
Jelmer Geerds