Ajax rolt FC Utrecht op met twee goals Brobbey en vestigt Eredivisie-record

16 januari om 14:10
Laatste update: 16 januari om 14:16

Ajax is 2022 begonnen met een overtuigende zege op FC Utrecht. Brian Brobbey maakte zijn rentree en drukte meteen zijn stempel met twee doelpunten: 0-3.

Ajax moest het in Utrecht stellen zonder Afrika Cup-deelnemer Sébastien Haller, maar de Eredivisie-topscorer werd absoluut niet gemist: Brobbey nam op vakkundige wijze de honneurs waar. Nog voor rust tekende de negentienjarige spits, gehuurd van RB Leipzig, voor twee goals. Het betekende de 0-2 en 0-3, nadat Antony al vroeg de score had geopend.

De ploeg van trainer Erik ten Hag kwam sterk uit de winterstop en was heer en meester tegen FC Utrecht, dat eind september nog met 0-1 won in de Johan Cruijff Arena. Maarten Paes was toen de grote sta-in-de-weg van Ajax. De doelman werd in de winterstop echter gedegradeerd door René Hake en is op weg naar FC Dallas. Voor vervanger Fabian de Keijzer werd het een debuut om snel te vergeten, al kon hij weinig doen aan de tegengoals.

Veel geluk had FC Utrecht overigens niet: debutant Naoki Maeda viel al na tien minuten uit met een blessure, veroorzaakt door Lisandro Martínez. En voor rust werd een honderdprocentkans om zeep geholpen door de grensrechter, die veel te snel vlagde. Anastasios Douvikas stond geen buitenspel.

De tweede helft kon net zo goed schriftelijk worden afgedaan, omdat Ajax niet meer hoefde en Utrecht niet meer kon. Davy Klaassen viel in en speelde zijn 250ste wedstrijd voor de Amsterdammers en de zeventienjarige Amourricho van Axel Dongen maakte zijn debuut. Ajax is de eerste club die in acht opeenvolgende Eredivisie-uitduels de nul houdt. Op de ranglijst staat Ajax twee punten voor PSV, dat om 14.30 uur aftrapt tegen FC Groningen.