'Het is volledig doorgeslagen, Neuer heeft het eigenlijk voor de rest verpest'

'Het is volledig doorgeslagen, Neuer heeft het eigenlijk voor de rest verpest'

Sander Westerveld wijst Manuel Neuer indirect aan als oorzaak voor het huidige keepersleed in de Eredivisie. Volgens de oud-keeper van onder meer Vitesse, Liverpool, Real Sociedad en het Nederlands elftal is – mede onder invloed van Neuer – de focus te veel op meevoetballen komen te liggen.

Tijdens het afgelopen Eredivisie-weekend ging de ene na de andere keeper in de fout: Justin Bijlow (Feyenoord), Xavier Mous (sc Heerenveen), Warner Hahn (Go Ahead Eagles), Tim Coremans (Sparta) en Peter Vindahl (AZ) deden hun tegenstanders een doelpunt cadeau. Bij Mous en Hahn ging het mis na een terugspeelbal. "Keepers moeten maar kunnen meevoetballen, wat vervolgens helemaal fout gaat. Kijk: er zijn maar heel weinig keepers in de wereld die geweldig kunnen meevoetballen", oordeelt Westerveld in De Telegraaf.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

De inmiddels 47-jarige Tukker wijst naar Marc-André ter Stegen (FC Barcelona), Alisson Becker (Liverpool) en Neuer (Bayern München). "Eigenlijk heeft Neuer het een beetje voor de rest verpest. Hij was de perfecte keeper, waarop men zei dat álle keepers zoals hij moesten gaan keepen. Maar het is volledig doorgeslagen."

Volgens Westerveld zijn er ook genoeg voorbeelden van absolute topkeepers die minder goed mee konden voetballen. "In mijn tijd had je Buffon, later kwam Casillas en nu bijvoorbeeld ook Courtois. Stuk voor stuk keepers die niet goed zijn in meevoetballen, maar ze staan of stonden wel bij de grootste clubs ter wereld onder de lat."