AZ kraakt code FC Twente en plaatst zich voor kwartfinale KNVB Beker

19 januari om 22:54
Laatste update: 19 januari om 23:00

AZ gaat naar de kwartfinale van de KNVB Beker. In een lege Grolsch Veste knokten de Alkmaarders zich tegen FC Twente terug van een achterstand. Het werd 1-2.

De eerste helft tussen Twente en AZ was redelijk eenzijdig. Twente deed niets anders dan verdedigen en liet het initiatief aan AZ. De bezoekers kregen vrij spel, maar creërden amper wat en deden daar dus te weinig mee. Het verdedigende spel van Twente frustreerde AZ, dat zich een aantal keren liet gaan. De statistieken waren veelzeggend: Twente had na een half uur slechts 24% balbezit. Een goal van Jesper Karlsson werd nog afgekeurd vanwege buitenspel. Onterecht, zo bleek achteraf.

Er was maar één ploeg die een overwinning verdiende en dat was AZ. Twente-trainer Ron Jans greep na de afgekeurde goal in en bracht met Daan Rots en Manfred Ugalde frisse krachten in de ploeg die andere opdrachten kregen. Het haalde weinig uit. Twente mocht doelman Lars Unnerstall bedanken dat het niet op achterstand kwam. De thuisploeg kwam zonder iets te creëren zeer gelukkig op voorsprong. Verdediger Sam Beukema en doelman Peter Vindahl-Jensen begrepen elkaar niet en uiteindelijk gaf Jensen een strafschop weg, die door Ricky van Wolfswinkel binnen werd geschoten.

AZ kwam al snel via een eigen doelpunt van Julio Pleguezuelo op gelijke hoogte, waarna er ook een voorsprong op het bord kwam te staan. Unnerstall pareerde nog een kopbal van Vangelis Pavlidis, maar was kort daarna kansloos op een schot van de Griek.