De Graafschap-fans met spandoeken het stadion in: 'Keurig op anderhalve meter'

De Graafschap-fans met spandoeken het stadion in: 'Keurig op anderhalve meter'

22-01-2022 00:16
18

Het statement van de supporters van De Graafschap was het meest opvallende wapenfeit van de Keuken Kampioen Divisie-vrijdag. Een groep supporters brak tijdens de wedstrijd tegen Almere City in en liet twee spandoeken zien: volgens algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp was de actie niet aangekondigd, maar verliep de manifestatie zonder noemenswaardige problemen.

In de loop van de eerste helft werd de wedstrijd stilgelegd, nadat een aantal fans de Spinnekop-tribune – waar normaal gesproken de harde kern van De Graafschap zit – betrad: op hun spandoeken stonden de teksten 'Handel naar de feiten: een stadionbezoek is veilig' en 'De maat is vol: geef supporters hun club terug'. "Of we dit van tevoren wisten? Nee, we wisten dit niet", aldus Ostendorp na afloop bij ESPN. "We weten wel dat onze supporters een grote betrokkenheid bij De Graafschap hebben, maar deze zagen we niet aankomen."

Na een kort onderhoud met Ostendorp vertrokken de actievoerders weer. "Ik ben naar de supporters toe gegaan. Ik vond dat ze hun actie keurig, rustig deden, zelfs op anderhalve meter van elkaar. Ze wilden mij heel graag een statement overhandigen, dat hebben ze gedaan. Toen heb ik gevraagd: oké, zullen we dat dan doen, dat jullie dán gaan? Ook dat hebben ze keurig gedaan."

De Graafschap won uiteindelijk in de laatste minuut met 1-0, dankzij Giovanni Korte. Mogelijk hebben de fans binnenkort opnieuw reden tot juichen: het kabinet broedt op een terugkeer van publiek in de voetbalstadions tijdens de volgende versoepelingsronde. Dinsdag staat er een persconferentie op de planning.