Stam: 'Bij Ten Hag en Slot is dat heel duidelijk, bij Schmidt heb ik dat minder'

Stam: 'Bij Ten Hag en Slot is dat heel duidelijk, bij Schmidt heb ik dat minder'

Jaap Stam heeft een verleden bij beide clubs, maar kijkt momenteel liever naar Ajax dan naar PSV. De voormalig topverdediger was van 2014 tot 2016 coach van Jong Ajax, toen het vooral om de doorstroom van talenten ging en er nog niet volop werd geïnvesteerd.

"Toen zeiden we met Edwin (Van der Sar) en Marc (Overmars) vaak al: willen we naar de Europese top, dan moet je investeren", zegt Stam in De Telegraaf. Enkele jaren later veranderde Ajax van koers. "Nu zie je een ideale mix van eigen talent en aankopen, een goede leeftijdsopbouw in de selectie en enkele ervaren spelers van internationaal kaliber zoals Dusan Tadic en Daley Blind. Daarom doet Ajax niet alleen nationaal, maar ook Europees mee."

Stam vindt PSV wisselvalliger en mist bij de Eindhovenaren de frivoliteit van Ajax. "Je ziet dat trainer Roger Schmidt uit de Red Bull-school komt. Hij staat een speelstijl voor met hoge intensiteit en veel beweging. Zoals hij de posities invult, vind ik het minder leuk om naar te kijken."

Stam denkt dat er achter het aanvalsspel van PSV minder een idee zit en dat het meer op toeval is gebaseerd dan bij de Amsterdammers. "Dat gevoel krijg ik meer bij PSV dan bij Ajax. Ik ben altijd benieuwd of ik de hand van de trainer kan ontdekken en welke ideeën hij heeft om tot aanvallen en kansen te komen. Bij Erik ten Hag en Arne Slot is dat heel duidelijk, bij Roger Schmidt heb ik daar een minder beeld van."

De 67-voudig international haalt meteen aan dat PSV wél eerste staat in de Eredivisie. "Tegelijk beschikt Schmidt over een ploeg met zoveel individuele kwaliteit dat PSV in de Eredivisie vrij eenvoudig het verschil maakt."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s