Keeper-loos Comoren steelt voetbalharten, maar buigt toch voor Onana's Kameroen

24-01-2022 21:55
30

Kameroen heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van de Afrika Cup. De Ontembare Leeuwen wonnen met 2-1 van de dapper strijdende spelers van de Comoren, die met een veldspeler als keeper aantraden en bovendien ruim tachtig minuten in ondertal waren.

Door een corona-uitbraak mochten alle drie de keepers in de selectie van de Comoren niet spelen en dus moest Chaker Alhadhur, in het dagelijks leven linksback, op doel gaan staan. Er ontbraken ook veel andere basisspelers en dus leek het gedecimeerde elftal, waar RKC'er Saïd Bakari wel deel van uitmaakte, een zware avond tegemoet te gaan.

Dat gevoel werd alleen nog maar versterkt toen Nadjim Abdou van de Comoren na zeven minuten al een rode kaart kreeg en het onfortuinlijke team dus met tien man verder moest. Toch bleven ze kei- en keihard vechten, ook na de 1-0 van Karl Toko Ekambi. De aanvaller scoorde in de 29e minuut, maar lang was dat het enige doelpunt van de wedstrijd.

Dat was mede te danken aan Alhadhur, die een aantal onorthodoxe reddingen in huis had en zijn ploeg lang op de been hield. Andre Onana, zijn collega-doelman aan de andere kant, moest zelfs nog een paar keer handelend optreden toen de Comoren stiekem aan de gelijkmaker roken. Twintig minuten voor tijd viel het spreekwoordelijke doek alsnog: Vincent Aboubakar maakte de 2-0 en zijn zesde van het toernooi.

De helden van de Comoren weigerden echter om de handdoek in de ring te gooien en tien minuten voor tijd poeierde Youssouf M'Changama op sensationele wijze een directe vrije trap binnen, zodat het nog 2-1 werd en de spanning terugkeerde. In de slotfase trokken ze alles uit de kast en persten ze de laatste beetjes energie uit de kleine teen, maar tot een gelijkmaker leidde het niet meer.

Daardoor speelt Kameroen in de kwartfinale tegen Gambia, waardoor Ajax reservekeeper Onana nog een paar dagen langer zal moeten missen. Het elftal van de Comoren, dat alle voetbalharten gestolen heeft in deze achtste finale van de Afrika Cup, met opgeheven hoofd terug naar huis.