Shona Shukrula: 'Intens, ze zijn vijf minuten aan het praten over mijn relatie'

Shona Shukrula: 'Intens, ze zijn vijf minuten aan het praten over mijn relatie'

27-01-2022 07:40 Laatste update: 07:53
26

Shona Shukrula weet dat ze voorbestemd is om de eerste vrouwelijke arbiter in het Nederlandse betaald voetbal te worden. Die druk legt de dertigjarige arbiter, die in het dagelijks leven officier van justitie is, zichzelf op, maar voelt ze ook van buitenaf.

"Dat voorbestemde, dat herken ik wel", vertelt Shukrula in het Algemeen Dagblad. Dat de KNVB mede-initiator is van een documentaire over haar, bevestigt dat beeld. "Maar moet je nagaan wat dat met zich meebrengt. Ik verwacht veel van mezelf, maar anderen ook van míj. Ik voel de verwachting én de teleurstelling als het niet zou lukken. (...) De KNVB wil het, maar als ik het niet laat zien? Dan is het jammer. Want dan is er vast een ander die het wel laat zien."

Shukrula denkt dat de KNVB haar niet zomaar voor de leeuwen gooit. "Júíst niet. Want het kan misgaan, hè? Dat kan bij iedereen. Maar als het bij mij gebeurt, kijkt iedereen mee." Dat ze een voorbeeldfunctie heeft, realiseert ze zich maar al te goed. "Doe ik het goed, dan zien andere meiden dat het kan. Dan laat ik de maatschappij inzien dat vrouwen op deze positie kunnen leiden. Maar als het mislukt, dan weet je wel wat je gaat horen. 'Een vrouw heeft het geprobeerd, maar ik vond het niks'. Die druk krijg je mee. Ik ben de eerste en ik moet het goed doen."

Ondertussen veroorzaakte haar relatie met FC Emmen-verdediger Jeff Hardeveld ook nog een kleine mediastorm. "Het is wel intens, hoor", stelt Shukrula. "Staat hier de voorbeschouwing op een wedstrijd van Emmen aan, zijn ze vijf minuten aan het praten over wat ze van mijn relatie vinden. Dan vraagt iemand zich af of mijn carrière nu op een laag pitje gaat. Dan denk ik: waarom zou je dat zeggen? Zeker omdat de KNVB allang gezegd heeft geen problemen te zien."