Schreuder en Bosz profiteren van tips Wim Jansen: 'Dan moest je in het midden'

Schreuder en Bosz profiteren van tips Wim Jansen: 'Dan moest je in het midden'

Alfred Schreuder en Peter Bosz hebben nog profijt van de tips van Wim Jansen. De Club Brugge-coach speelde in de jeugd van Feyenoord onder het overleden Feyenoord-icoon, terwijl de trainer van Olympique Lyon als speler en technisch directeur van de Rotterdammers met hem werkte.

In zijn eerste rondo bij de Belgische topclub greep Schreuder meteen in, vertelt hij aan het Algemeen Dagblad. "Altijd op je voorvoeten staan. Zelfs bij een rondo. Als je daar niet op je voorvoeten stond, moest je bij Wim in het midden. Dat was zijn stokpaardje. En ik gebruik het nu ook, omdat het zo mooi de kern raakt: als speler moet je áltijd klaar zijn. Altijd alert."

Schreuder haalt ook de gesprekken aan die hij met spelers voert bij Club Brugge. Hoe kun je sneller handelen? Een veelgehoord antwoord: 'door sneller te spelen'. "Sneller handelen begint bij eerder kijken", corrigeert de voormalig Ajax-assistent. "Wim leerde me dat. Grote spelers als Zidane, Messi of Xavi hebben altijd tijd aan de bal. Dat is omdat ze daarvoor al hebben gescand hoe alles staat in het veld."

Ook Bosz vertelt aan het AD dat zijn werkwijze 'wel tientallen principes' van Jansen kent. "Wim wilde het bij Feyenoord dan zo: jij moest de rechtsbuiten inspelen en nóóit over hem heen gaan. Een buitenspeler moest in de één-tegen-één kunnen komen met een back. Kwam-ie die niet voorbij, dan kon het balletje achteruit terug op jou en kon jij het spel verleggen naar de andere kant. Als spelers nu bij mij een man inspelen en ze gaan er in al hun ijver meteen overheen, denk ik even aan Wim Jansen en dat zoiets meestal niet goed is."

Ook in de rust van wedstrijden maakt Bosz gebruik van een truc van Jansen. "In de pauze wilde Wim dat je eerst tot rust kwam. Spelers mochten niks zeggen. Hij zweeg zelf ook. Dat duurde altijd twee, drie, soms wel vier minuten. Ik laat ook altijd eerst een stilte vallen. Dat werkt het beste."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s