Veelbesproken Afrika Cup-scheids spreekt zich uit: 'Had mijn dood kunnen zijn'

1 februari 2022 om 11:53

Janny Sikazwe, de scheidsrechter die tijdens de Afrika Cup de aandacht op zich vestigde door tijdens een groepsduel tussen Tunesië en Mali tot twee keer toe te vroeg af te fluiten, heeft voor het eerst zijn verhaal gedaan. De Zambiaan zegt dat hij had kunnen overlijden aan de zonnesteek die hij opliep.

In gesprek met de BBC vertelt Sikazwe dat hij heel veel geluk heeft gehad. "Ik heb mensen het land zien verlaten en terug zien komen in een doodskist", zo laat hij optekenen. "Het scheelde niet veel of dat was ook de manier waarop ik terugkeerde naar Zambia. Ik heb geluk gehad dat ik niet in coma raakte op het veld, want dan was het heel anders afgelopen."

Het vroegtijdig beëindigen van de wedstrijd is volgens Sikazwe het verstandigste wat hij ooit heeft gedaan. "De dokters hebben mij gezegd dat mijn lichaam niet meer afkoelde. Ik had niet veel tijd meer voordat ik in een coma zou belanden en dat was mijn einde geweest. God heeft me verteld dat ik de wedstrijd moest stoppen. Hij heeft me gered."