Cerny denkt terug: 'Ik zat op strand in Griekenland, toen het gebeurde met Appie'

Cerny denkt terug: 'Ik zat op strand in Griekenland, toen het gebeurde met Appie'

12-02-2022 08:56
49

Vaclav Cerny is dankbaar voor zijn tijd bij Ajax, waar hij in het verleden zijn debuut maakte. De Tsjech speelde in Amsterdam samen met Donny van de Beek, Noussair Mazraoui en Abdelhak Nouri, die in de voorbereiding op het seizoen 2017/2018 getroffen werd door een hartstilstand. Cerny herinnert zich die dag nog alsof het gisteren was.

"Omdat ik met Tsjechië het EK O21 had gespeeld, had ik een week langer vakantie gekregen", begint de aanvaller, die het met FC Twente dit weekend opneemt tegen zijn oude club, in gesprek met De Telegraaf. "Ik zat op het strand in Griekenland die wedstrijd live te kijken, toen het gebeurde met Appie. Dat was enorm schrikken. Op dat moment wil je maar één ding: per direct terugkeren om zo dicht mogelijk bij je ploeggenoten te zijn."

Het moment met Nouri daargelaten, denkt Cerny met veel plezier terug aan zijn tijd in Amsterdam. "Ik ben vooral dankbaar voor de mooie tijd die ik bij Ajax heb gehad. Er zijn veel mooie herinneringen. Mijn debuut op mijn zeventiende, de Europese wedstrijd tegen Celtic waarin ik scoorde. Misschien had er meer ingezeten, maar je moet verder. In het voetbal heb je een korte carrière. Als je gaat zitten balen, dan heb je daar niks aan."

Vooral met de jongens met wie Cerny in de jeugdopleiding speelde, heeft hij nog een goede band. "We hebben jarenlang samengespeeld en werden vrienden van elkaar", doelt Cerny op Van de Beek, Mazraoui en Nouri.