Amerikaanse voetbalsters dwingen gelijke betaling af: 'Een grote overwinning'

Amerikaanse voetbalsters dwingen gelijke betaling af: 'Een grote overwinning'

22-02-2022 16:09
86

De Amerikaanse voetbalsters ontvangen voortaan evenveel geld als spelers van de nationale mannenploeg. Het vrouwenvoetbal in de Verenigde Staten vocht al heel lang voor gelijke betaling en de nationale voetbalbond meldt dinsdag dat er een akkoord is bereikt.

In het statement verklaart US Soccer dat de langdurige strijd over het recht van gelijke betaling is opgelost. Met terugwerkende kracht ontvangt het vrouwenelftal van de Verenigde Staten nog 24 miljoen dollar (omgerekend 21 miljoen euro) ter compensatie van gemiste inkomsten over de afgelopen jaren.

Onder aanvoering van sterspeelster Megan Rapinoe ging Team USA in conclaaf met de Amerikaanse voetbalbond. Na een jarenlange juridische strijd hebben beide partijen een akkoord bereikt. 'We zijn verheugd aan te kondigen dat het geschil is opgelost en dat we ons samen kunnen inzetten voor gelijkheid in het voetbal', luidt het statement.

'De voetbalsters hebben ongekende successen behaald, terwijl ze zich inzetten voor gelijke beloning voor zichzelf en de nieuwe generatie. Dit is hun verdienste'. Rapinoe, inmiddels 36 jaar, is blij voor de nieuwe generatie. "Een grote overwinning." De exacte afspraken over financiën moeten nog vastgelegd worden in een collectieve arbeidsovereenkomst, die voor mannen en vrouwen gelijk is.