Miljoenen op het spel: dit kunnen PSV, Feyenoord, AZ en Vitesse nog verdienen

24 februari 2022 om 12:00

Hoewel de bedragen schril afsteken bij de miljoenenjacht van Ajax in de Champions League, kunnen ook de Nederlandse teams in de Conference League de kassa's aardig laten rinkelen. VoetbalPrimeur zet de inkomsten van PSV, Feyenoord, AZ en Vitesse op een rij en bekijkt wat ze nog kunnen verdienen in het derde Europese clubtoernooi.

PSV
PSV was dit seizoen de enige Nederlandse club in de groepsfase van de Europa League, maar hoopte aanvankelijk op deelname aan de Champions League. Na de nederlaag tegen Benfica in de play-offs van het miljardenbal, kreeg de club nog wel vijf miljoen euro. Voor de eerste twee voorrondes ontving de ploeg van Roger Schmidt al 100.000 euro.

De Eindhovenaren hadden dus 5,2 miljoen op zak, toen ze instroomden in het tweede Europese clubtoernooi. Daarin deelde de UEFA nog eens een kleine tien miljoen euro uit vanwege de startpremie (3,63 miljoen euro), de coëfficiëntenbonus (3,56 miljoen euro) en de market pool van vermoedelijk ongeveer 2,5 miljoen.

PSV boekte zeges op Sturm Graz en speelde één keer gelijk tegen zowel Real Sociedad als AS Monaco. Daarmee speelde de formatie van Schmidt 1,68 miljoen bijeen (630.000 voor een zege en 210.000 voor een remise).  Door een nederlaag in San Sebastián zat het Europa League-avontuur er wel op, waardoor PSV zich nu via een tussenronde probeert te plaatsen voor de achtste finale van de Conference League. PSV krijgt een bonus van 300.000 euro voor zijn duels met Maccabi Tel Aviv.

Normaal gesproken toucheert de club ook nog zo'n 750.000 euro per thuisduel dankzij een vol Philips Stadion, maar coronarestricties lieten hun sporen na. De inkomsten uit recettes bleven voorlopig steken op zo'n drie miljoen euro. De totale inkomsten bedragen op dit moment 19,9 miljoen. Mocht de ploeg van coach Roger Schmidt ten koste van de Israëliërs verder gaan, dan komt daar 600.000 euro bij. Bovendien mag PSV zijn stadion in de achtste finale volledig uitverkopen, waarmee de verdiensten zouden oplopen tot 21,2 miljoen.

Feyenoord
Feyenoord moest zich dit seizoen een weg banen door drie voorrondes om zich te plaatsen voor de poulefase van de Conference League. Door af te rekenen met FC Drita, FC Luzern en Elfsborg harkten de Rotterdammers al 300.000 euro binnen. Vervolgens lag er een startpremie van 2,94 miljoen en een coëfficiëntenbonus van 1,09 miljoen op de club te wachten.

Feyenoord was zodoende al verzekerd van 4,33 miljoen euro. De ploeg van coach Arne Slot wist vervolgens tegen Maccabi Haifa, Slavia Praag en Union Berlin vier keer te winnen en twee keer gelijk te spelen, waarmee de clubkas met nog eens 2,332 miljoen werd gespekt (500.000 voor een zege en 166.000 voor een remise). De UEFA keerde bovendien een bonus van 650.000 euro uit voor de groepswinst en nog eens 600.000 euro voor het bereiken van de achtste finale.

Feyenoord profiteert – net als Ajax in de Champions League – van de grootte van zijn stadion. Hoewel De Kuip niet één keer volledig was uitverkocht en ook te maken kreeg met coronabeperkingen, verdienden de Rotterdammers vermoedelijk toch zo'n zes miljoen euro aan recettes. Daar komt naar schatting een kleine twee miljoen bij vanwege het thuisduel in de achtste finale. De totale inkomsten van Feyenoord liggen daarmee al op 15,9 miljoen.

AZ
AZ begon zijn Europese seizoen in de play-offs van de Europa League, maar sneuvelde hierin tegen Celtic. Met een 'troostprijs' van 100.000 euro op zak meldden de Alkmaarders zich in het derde Europese clubtoernooi. Dat betekende een startpremie van 2,94 miljoen en een coëfficiëntenbonus van 1,25 miljoen.

In een groep met Randers FC, FK Jablonec en CFR Cluj deed de ploeg van coach Pascal Jansen het uitstekend met vier overwinningen en twee remises, goed voor 2,332 miljoen aan winstpremies. Net als Feyenoord kreeg AZ daarnaast een bonus van 650.000 euro voor de groepswinst en ontving het 600.000 euro vanwege de plaatsing voor de achtste finales.

Wat er in Alkmaar aan recettes binnenkomt is een stuk lastiger te bepalen, aangezien AZ dit niet apart vermeldt in zijn jaarverslagen. Naar schatting kan de club rekenen op ongeveer één miljoen euro uit de ticketverkoop, inclusief het duel bij de laatste zestien, waardoor de totale inkomsten op ongeveer 8,9 miljoen uit zouden komen.

Vitesse
Vitesse begon in augustus aan zijn Europese campagne met de voorrondewedstrijden tegen Dundalk en Anderlecht. De UEFA reikt zoals bekend 100.000 euro per kwalificatieronde uit. De Arnhemmers knokten zich knap langs de Belgen en konden daardoor ook een startpremie van 2,94 miljoen en een coëfficiëntenbonus van 578.500 bijschrijven.

De ploeg van coach Thomas Letsch sprokkelde tegen Stade Rennes, Tottenham Hotspur en Mura nog eens 1,666 miljoen aan winstpremies. Na het forfait van de Engelsen bleken de drie zeges en het ene gelijke spel ook genoeg voor een tweede plek in de poule. De Arnhemse prijzenpot werd door de behaalde tweede plek gespekt met 325.000 euro en met nog eens 300.000 voor de deelname aan de tussenronde.

De tussenstand wat betreft recettes ligt vermoedelijk rond de 1,5 miljoen euro. Daarmee staat de teller van Vitesse op 7,4 miljoen aan Europese verdiensten. Hoeveel daar nog bij gaat komen, is wel de vraag. De Gelderse club moet donderdag in eigen huis een 2-1 nederlaag uit de heenwedstrijd zien weg te poetsen tegen Rapid Wien. Als dat lukt, dan stijgen de totale inkomsten naar ongeveer 8,5 miljoen.

Hoeveel kunnen PSV, Feyenoord, AZ en Vitesse nog verdienen?
Als na Feyenoord en AZ ook PSV en Vitesse zich plaatsen voor de achtste finale, dan kunnen de clubkassen nog flink aangevuld worden door premies, recettes en tv-gelden. Een plek in de kwartfinale betekent een extraatje van één miljoen. Het bereiken van de halve finale levert een bonus van twee miljoen op en een finaleplaats drie miljoen. Tot slot keert de UEFA twee miljoen uit aan de winnaar. Daarmee kan er nog maximaal acht miljoen aan prijzengeld worden verdiend.

* De inkomsten uit de market pool zijn niet meegenomen in de Conference League, omdat nog niet duidelijk is hoeveel de Nederlandse clubs hieraan verdienen.