FIFA en UEFA grijpen in: alle Russische teams voorlopig geschorst

FIFA en UEFA grijpen in: alle Russische teams voorlopig geschorst

28-02-2022 18:36 Laatste update: 18:48
89

FIFA en UEFA hebben gezamenlijk besloten om alle Russische teams tot nader order te schorsen vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat melden de voetbalbonden maandagavond in een statement.

De FIFA kreeg zondag nog veel kritiek, nadat het bekend had gemaakt dat Rusland verder moest onder de naam Voetbalbond van Rusland. Ook mocht het Russische volkslied niet meer klinken, zo luidde de verklaring. Het bleek slechts een schot voor de boeg, want nu gaat de wereldvoetbalbond alsnog over tot een schorsing van de nationale ploeg en alle clubteams uit Rusland.

Het betekent onder meer dat Rusland deelname aan het WK in Qatar op zijn buik kan schrijven. De ploeg van bondscoach Valeri Karpin zou het volgende maand in de play-offs opnemen tegen Polen, waarna bij een overwinning een duel met Zweden of Tsjechië zou wachten. De drie landen kondigden echter al aan niet te zullen spelen tegen de Russen.

Ook voor Spartak Moskou en Quincy Promes zit het Europese seizoen er op. De Moskovieten zouden het in de achtste finale van de Europa League opnemen tegen RB Leipzig. De Duitse club krijgt nu vrije doortocht naar de kwartfinale. De andere Russische teams waren al uitgeschakeld in Europa.

'Het voetbal is eensgezind in volledige solidariteit met alle getroffen mensen in Oekraïne. Beide presidenten (van de FIFA en de UEFA, red.) hopen dat de situatie in Oekraïne aanzienlijk en snel zal verbeteren, zodat voetbal weer kan zorgen voor eenheid en vrede onder de mensen', schrijven de bonden in de verklaring.

Gazprom
De UEFA maakt ook bekend dat het definitief een einde heeft gemaakt aan de samenwerking met Gazprom. Het Russische staatsbedrijf sponsorde onder meer de Champions League. Ook Schalke 04 brak al met Gazprom.