PSV krijgt tegen Kopenhagen steun uit Denemarken: 'Hopelijk regelen ze kaarten'

PSV krijgt tegen Kopenhagen steun uit Denemarken: 'Hopelijk regelen ze kaarten'

10-03-2022 13:30
13

PSV speelt in de achtste finale van de Conference League tegen FC Kopenhagen en die wedstrijden zullen met bovengemiddelde interesse bekeken worden door Justin Lonwijk. De middenvelder van Viborg FF, dat dit seizoen al twee keer tegen de Deense topclub speelde, genoot zijn opleiding in Eindhoven en blikt met VoetbalPrimeur vooruit op het Europese treffen.

Door Guy Habets

Wedden

Meer odds

Lonwijk is vaste basisspeler bij Viborg en speelde met de Deense middenmoter al twee keer tegen Kopenhagen. In de Deense hoofdstad werd er knap met 1-1 gelijk gespeeld en anderhalve week geleden haalde de aanstaande tegenstander een 0-2 zege weg in Viborg. "Zij hebben een mooi stadion met een goede sfeer en daar deden wij het erg leuk", vertelt Lonwijk tegenover deze website. "We maakten daar in de laatste minuut gelijk, terwijl we ook in de thuiswedstrijd van anderhalve week geleden goed mee konden komen. Ik kon niet zien dat zij beter waren, maar ze wonnen wel."

Daarmee is ook meteen een sterk punt van Kopenhagen aangestipt. "Ze zijn heel zakelijk, heel volwassen", legt de voormalig middenvelder van FC Utrecht uit. "Ze weten dat ze kwaliteit in de ploeg hebben en dat ze dat in hun counters kunnen gebruiken. Kopenhagen is er niet vies van om de tegenstander het spel te laten maken en dan snel zelf toe te slaan wanneer het kan. Heel georganiseerd. Als je verslapt, kunnen ze daar meteen gebruik van maken. Wij probeerden het ze moeilijk te maken door ze hoog vast te zetten en ik denk ook dat PSV daar veel aan kan hebben."

De selectie van de Deense topclub herbergt een aantal spelers die een verleden hebben in Nederland. Zo is Nicolai Jörgensen de reservespits van Kopenhagen en was Lonwijk onder de indruk van landgenoot Kevin Diks. "Hij was in de uitwedstrijd zeer actief op de rechterflank. Jörgensen heb ik iets minder vaak gezien, want die kwam er in de thuiswedstrijd bij ons laat in de tweede helft in. Hij moest als sterke man de bal in de ploeg houden: dat kan hij nog steeds wel, maar de vorm die hij had in het kampioensjaar van Feyenoord (2016/2017, red.) is er niet meer. Dat hij op de bank begon, zegt wel wat."

Volgens Lonwijk moet de recordkampioen van Denemarken het vooral hebben van begaafde middenvelders en een toptalent op de vleugel. "Ze willen zo snel mogelijk Pep Biel bereiken, dat is de nummer tien. Die kan dan de counter mee helpen opzetten. Daarnaast hebben ze met Rasmus Falk nog een middenvelder die het spel veel naar zich toetrekt en de spelmaker wil zijn. Tenslotte is er natuurlijk nog Roony Bardghji, die ik nog zag debuteren op tv en toen al speelde alsof hij al drie jaar bij Kopenhagen zat. Die is pas zestien, maar heeft een hele goede dribbel en eist veel ballen op. Tegen ons kreeg hij de ruimte niet en was hij minder goed, dus je moet je aan hem aanpassen."

Het is informatie die de 22-jarige middenvelder niet met PSV gedeeld heeft. In Eindhoven heeft men er ook nog niet naar gevraagd, al had dat zomaar gekund. Lonwijk liep tien jaar in de jeugdopleiding van PSV rond en spreekt er nog veel mensen. "Ik kijk vaak naar wedstrijden, omdat er wel wat jongens zijn met wie ik contact heb. Ik zit in een groepsapp met Jordan Teze, Cody Gakpo en Armando Obispo en ik heb ze al wel om kaartjes gevraagd. Hopelijk kunnen ze dat regelen, want ik vind het wel leuk om ze te zien spelen als ze in Denemarken zijn."

Het mag geen verrassing zijn dat Lonwijk op een Eindhovense zege hoopt. "Ik gun het PSV en die jongens en ik hoop dat ze ver komen. Als PSV een goede dag heeft, krijgt Kopenhagen het heel moeilijk. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat PSV vroeg scoort en ervoor zorgt dat de Denen moeten komen, want dan komen de aanvallers van PSV in hun kracht. Een voorspelling? 2-0 voor PSV in Eindhoven en een gelijkspel in Denemarken. Je zou misschien kunnen zeggen dat ik graag zou hebben dat Kopenhagen laat zien hoe goed de competitie hier is, maar dat weet ik zelf al. Dat hoeven ze tegen PSV niet te bewijzen, haha!"