'Vitesse kan bij vertrek Oyf met schuld van 132 miljoen euro blijven zitten'

'Vitesse kan bij vertrek Oyf met schuld van 132 miljoen euro blijven zitten'

07-03-2022 21:38 Laatste update: 22:10
193

Vitesse zit met een serieus probleem als het eigenaar Valeri Oyf kwijtraakt. De Oekraïens-Russische zakenman behoort tot het netwerk van de bij Chelsea vertrekkende Roman Abramovich en heeft zichzelf via 'brievenbusfirma' Performance Management Holding BV aan Vitesse verbonden: dat bedrijf heeft echter een negatief eigen vermogen van 132 miljoen euro.

De Gelderlander is in de financiën van Vitesse gedoken. Oyf dekt de tekorten in Arnhem, maar doet dat dus wel via een verliesgevende Holding. Het bedrijf staat voor vele miljoenen in de min, maar heeft wel een goedkeuringsverklaring van de accountant gekregen. 'Aannemelijk is dat de lening is verstrekt door de aandeelhouder zelf. Oyf dus', schrijft de krant.

Oyf staat nog tot 2023 garant bij Vitesse en lijkt nog internationaal zaken te kunnen doen: voorlopig is er niets aan de hand voor de Arnhemmers, maar het blijft afwachten wat er gebeurt als de geldschieter het voorbeeld van zijn vriend Abramovich volgt. Als Oyf de schuld kwijtscheldt, zit Vitesse nog met een stadionhuur van 1,8 miljoen euro en een groot aantal jaarlijkse tekorten, maar blijft de schade relatief beperkt. Als hij afzwaait, is de kans echter ook aanwezig dat Vitesse blijft zitten met een schuld van 132 miljoen euro.

In dat geval komt het water Vitesse aan de lippen te staan en dreigt zelfs een faillissement. Het vinden van een nieuwe koper wordt sowieso een lastig verhaal. Als Oyf besluit om te blijven, blijft alles zoals het is bij Vitesse. 'Op de Arnhemse burelen hopen ze op dit scenario. Puur vanwege de financiën. Maar ze vrezen een heel andere uitkomst', besluit de Gelderlander echter.