'EK na drie edities alweer op de schop: meer landen wel dan niet erbij in 2028'

'EK na drie edities alweer op de schop: meer landen wel dan niet erbij in 2028'

08-03-2022 23:58 Laatste update: 09-03-2022 00:15
46

Engeland en Ierland zijn druk bezig met het binnenhalen van het EK 2028, maar lijken wel een drukker bezet toernooi dan aanvankelijk gedacht te moeten organiseren. De UEFA lijkt van plan om dan liefst 32 landen toe te laten voor de eindronde.

Het Europees Kampioenschap werd in 2016 al uitgebreid van zestien naar 24 landen, volgens The Daily Mail is het drie toernooien later al tijd voor een volgende uitbreiding: dan zouden 32 van de 55 Europese lidstaten van de partij zijn. De Britse spelersvakbond ziet dit overigens niet zitten. "Dit is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van het product: voetbal", wordt Maheta Molango van de Professional Footballers' Association geciteerd door de tabloid. "De kinderen gaan dan niet de beste versie van hun idolen zien, dat is de realiteit. Misschien levert het economisch effect op korte termijn op, maar uiteindelijk is dit alleen maar schadelijk voor het voetbal."

Het vorige pan-Europese EK vond – met één jaar vertraging – al grotendeels in Engeland plaats. De organisatie voor het toernooi in 2024 is toegewezen aan Duitsland, dat Turkije aftroefde. De Turken vestigden hun hoop op het toernooi van 2028, maar lijken zich terug te trekken. Dat maakt de weg vrij voor Engeland en Ierland, aangezien Rusland de derde gegadigde was.