Ballon d'Or grijpt in: verkiezing op de schop na ophef over Messi en Lewandowski

Ballon d'Or grijpt in: verkiezing op de schop na ophef over Messi en Lewandowski

11-03-2022 16:14
49

De verkiezing van de Ballon d'Or gaat op de schop. Organisator France Football voert de nodige aanpassingen door in de opzet, nadat de keuze voor Lionel Messi in plaats van Robert Lewandowski veel commotie veroorzaakte tijdens de laatste editie.

De belangrijkste wijziging is dat de prijs voor de beste voetballer ter wereld voortaan wordt uitgereikt op basis van de prestaties in een seizoen in plaats van in een kalenderjaar. De komende winnaar zal dus op basis van het seizoen 2021/2022 worden gekozen. Spelers die uitblinken op het WK in Qatar in november moeten daardoor nog bijna een jaar wachten voor ze in aanmerking komen voor de Gouden Bal.

De jury die de nominaties verzorgt, bestaat niet meer alleen uit journalisten van France Football, maar krijgt er ook enkele experts bij, onder wie voormalig topspits Didier Drogba. Ook wordt het aantal journalisten dat mag stemmen ingekrompen. Waar voorheen verslaggevers uit 170 landen hun stem uitbrachten, mogen nu alleen landen uit de top-honderd van de FIFA-wereldranglijst en de top-vijftig bij de vrouwen een vertegenwoordigende journalist laten stemmen.

Verder komt in de criteria te staan dat individuele prestaties zwaarder moeten wegen dan de teamprestaties. "Het is een kans om een nieuw elan te geven. Met een duidelijker concept", zegt France Football-hoofdredacteur Pascal Ferré over de Ballon d'Or, die in 1956 voor het eerst werd uitgereikt.