VP's Elftal van de Week: top-drie vertegenwoordigd, PSV-, FC Twente- en NEC-duo's

VP's Elftal van de Week: top-drie vertegenwoordigd, PSV-, FC Twente- en NEC-duo's

14-03-2022 10:00
21

Ajax en Feyenoord ontsnapten in Leeuwaren en Zwolle, PSV deed zijn ding in Utrecht en FC Groningen en NEC kwamen op 4-3 uit na de meest spectaculaire wedstrijd van het seizoen: dat waren de belangrijkste wapenfeiten van speelronde 26. VoetbalPrimeur benoemt traditiegetrouw de elf grootste uitblinkers van het weekend, met een dubbele afvaardiging van PSV, FC Twente en NEC.

Joël Drommel (PSV)
Na zijn moeizame eerste maanden bij PSV viel in De Galgenwaard alles eindelijk op zijn plek voor Drommel. De sluitpost keepte foutloos, stond er wanneer hij er moest staan en hield voor de zesde keer de nul in dit Eredivisie-seizoen.

Joshua Brenet (FC Twente)
De oud-PSV'er en tweevoudig Oranje-international was in Duitsland totaal uit beeld geraakt, vertrok vlak voor het sluiten van de markt naar FC Twente en lijkt daar weer op te bloeien. Zijn winnende treffer tegen AZ op zondagavond is de voorlopige kroon op het werk, al zit er voor Brenet en het oerdegelijke FC Twente nog veel meer in: directe plaatsing voor Europees voetbal bijvoorbeeld?

Gernot Trauner (Feyenoord)
Een vaste gast in dit lijstje. Feyenoord gaf op de late zondagmiddag niet thuis tegen PEC Zwolle, maar Trauner haalde wel zijn gebruikelijke niveau. Wederom was de Kale Klets uit Linz de rots in de Rotterdamse branding.

Enzo Cornelisse (Vitesse)
Dat uitgerekend Eredivisie-debutant Gyan de Regt vlak voor rust werd geslachtofferd, was natuurlijk pijnlijk. Maar Vitesse-trainer Thomas Letsch had uiteindelijk gelijk door Cornelisse in minuut 37 al in te brengen. De jonge verdediger liet een ijzersterke indruk achter tegen Heracles Almelo. En verder: heel gauw vergeten, deze wedstrijd.

Joost van Aken (sc Heerenveen)
Na afloop van zijn Heerenveen-rentree zocht Van Aken in tranen zijn ouders op. Sinds zijn miljoenentransfer in 2017 en zijn avonturen in Sheffield, Osnabrück en Waregem heeft hij het nodige voor zijn kiezen gehad – vooral in fysiek opzicht – maar tegen RKC speelde hij alsof hij nooit weg was geweest: heel knap. En verder: heel gauw vergeten, deze wedstrijd.

Ramiz Zerrouki (FC Twente)
Kan FC Twente de Algerijnse Afrika Cup-ganger na dit seizoen nog behouden? Dat Zerrouki de balans kan bewaken op het middenveld, wisten we al een tijdje. Maar hij begint nu ook steeds vaker zijn voetballende kwaliteiten te etaleren, zagen ze bij ESPN en Studio Voetbal. En dat zullen de clubs in de grote Europese competities ongetwijfeld ook zien.

Lasse Schöne (NEC)
NEC koopt er niets voor, maar speelde tegen FC Groningen een dijk van een wedstrijd, hoewel het sinds minuut 17 al met zijn tienen stond. Schöne was – niet voor het eerst dit seizoen – de draaischijf op het Nijmeegse middenveld en bekroonde zijn uitstekende wedstrijd met een mooie vrije trap.

Ryan Gravenberch (Ajax)
Mindere vorm of niet, we hoefden ons geen zorgen over Gravenberch te maken, verzekerde Hans Kraay junior bij de vrijdagse schakelshow op ESPN, waar Ajax voor de gelegenheid in figureerde. Uiteindelijk was de ontketende Gravenberch die avond goed voor twee assists én de magnifieke winnende goal tegen SC Cambuur. Dat zullen ze bij Bayern München toch ook wel gezien hebben?

Magnus Mattsson (NEC)
Ook de tweede NEC-afgevaardigde is een Deen. Ook hij scoorde en zorgde er mede voor dat het Nijmeegse tiental continu gevaarlijk bleef in Groningen. Heeft transfertovenaar Ted van Leeuwen toch weer aardig gezien, toen hij vorig seizoen bij Silkeborg keek naar potentiële versterkingen.

Romano Postema (FC Groningen)
FC Groningen bakte er eigenlijk niets van tegen NEC, hoewel het dus vijf kwartier lang met een man meer speelde. En toen ging Romano Postema zich ermee bemoeien: ingevallen in minuut 78 bij een 2-3 stand en hoogstpersoonlijk voor een 4-3 overwinning gezorgd. De Stadjer liet vorig seizoen bij FC Den Bosch al zien een neusje voor de goal te hebben en mocht nu eindelijk met zijn eigen fans juichen.

Cody Gakpo (PSV)
We beginnen en eindigen de lijst met een PSV'er. Waar zou de Philips Sport Vereniging zijn zonder zijn EinTovenaar? Het is nog wintertijd, maar Gakpo staat al op zestien treffers en vijftien assists in alle competities en maakte zondag ook in Utrecht het verschil, door de winnende treffer van Eran Zahavi voor te bereiden. Het kind van de wijk Stratum kan PSV dit seizoen nog aan drie prijzen helpen, maar het moet wel heel raar lopen wil hij deze zomer geen toptransfer maken.